nieuws

RAU ontwerpt Het College in Weert

Geen categorie

RAU heeft het nieuwe gebouw van scholengemeenschap Het College in Weert ontworpen. De school biedt ruimte aan 1400 leerlingen die onderwijs volgen op vmbo, havo of vwo niveau. Door betonkernactievering zijn radiotoren en airco’s overbodig en ontstaat een beter binnenklimaat.

RAU ontwerpt Het College in Weert

 

 

De school ligt op een groene locatie net buiten het centrum van Weert. Het door RAU ontworpen gebouw opent zich met verdiepingshoge ramen naar het omringende groen en biedt leerlingen en docenten een leeromgeving met veel daglicht. Door de transparante gevel zijn alle lesactiviteiten ook van buiten goed zichtbaar. Het onderwijs is niet verstopt, maar  doelbewust in de ‘etalage’ gezet.

Gekleurde gevelpanelen

De transparantie van de gevel wordt afgewisseld met gekleurde gevelpanelen. De  verschillende kleuren van de gevelpanelen contrasteren met de natuurlijke kleuren van de omgeving. Behalve groen komen in een kleurverloop rondom het gebouw alle kleuren van de kleurencirkel in de gevel terug. Bij de hoofdingang zijn de gevelpanelen rood. Zo wordt duidelijk gemaakt waar zich het hart van het gebouw bevindt.

Zonwering

De gekleurde gevelpanelen, zonwerende beglazing en omlopende aluminium luifels zorgen samen voor voldoende passieve zonwering. Hierdoor kon de gevel voor tweederde transparant blijven. Afhankelijk van de zonbelasting variëren de luifels in diepte. Deze maatregelen zorgen gecombineerd voor een beperkte warmtelast en daarmee ook een beperkte koelbehoefte.

 

Betonkernactivering

Dankzij betonkernactivering die aangesloten is op warmte/koude opslag in de grond, zijn radiatoren en airconditioning overbodig. In radiator- en airco-vrije gebouwen zijn er minder luchtwervelingen en er zitten minder allergenen en stof in de lucht. De verspreiding van warme en koude lucht is zeer homogeen en tochtvrij. Hierdoor hebben leerlingen en docenten minder last van hoofdpijn en ademhalingsklachten.

Apart en toch verbonden

De lineaire, meanderende vorm van het schoolgebouw zorgt ervoor dat de verschillende functies elk over een eigen vleugel beschikken. De gemeenschappelijke aula verbindt de twee vleugels van het gebouw met elkaar. De brede trap kan bij evenementen ook als tribune gebruikt worden. Grote lichtkoepels in het dak zorgen voor voldoende daglicht in de aula. In het gebouw zijn ook twee sportfaciliteit ondergebracht: een multifunctionele sportzaal en de gemeentelijke sporthal die voldoet aan het NOC*NSF standaard.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels