nieuws

Rabobank: woningprijzen dalen in 2011 met 2 procent

Geen categorie

De woningprijzen zullen in 2011 met gemiddeld 2 procent dalen doordat de betaalbaarheid van koopwoningen afneemt. Dat voorspelt de Rabobank, marktleider in Nederland op het gebied van woninghypotheken, in zijn nieuwste Kwartaalbericht Woningmarkt.

Rabobank: woningprijzen dalen in 2011 met 2 procent

 

 

 

De woningprijzen zullen worden gedrukt door een combinatie van nieuwe (lagere) financieringspercentages, een mogelijke aanscherping van de aflossingsvoorwaarden en de verwachte stijging van de hypotheekrente. Wel blijft het aantal verkopen constant. Dit komt mede doordat de noodzaak stijgt om lang te koop staande woningen te verkopen, zo verwacht de Rabobank.

Van een opleving van de koopwoningenmarkt is volgens de bank nog geen sprake. De gemiddelde huizenprijzen daalden in het vierde kwartaal van 2010 met 1,1 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Gemeten over het hele jaar daalden de prijzen met 2 procent. De prijsontwikkeling verschilt echter aanzienlijk per regio. In het noorden van de Randstad was er sprake van een sterk herstel. Ondertussen blijft de prijsontwikkeling in delen van Overijssel en Drenthe en in Zuidwest-Gelderland sterk achter.

Het aantal transacties blijft historisch laag. In het vierde kwartaal van 2010 kwam het aantal verkopen van de voorbije twaalf maanden uit op ongeveer 126.000. Dat betekent een daling van 7 procent vergeleken met de twaalf maanden tot en met het vierde kwartaal van 2009.

Er zijn volgens de Rabobank echter ook gunstige signalen. Het aantal gedwongen verkopen is in december fors gedaald ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Dat is een signaal dat huishoudens nog steeds goed aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Een mogelijke reden hiervoor is het herstel op de arbeidsmarkt. Een ander mogelijk positief signaal is volgens de Rabobank dat het aantal te koop staande huizen daalde met 3.000 tussen oktober 2010 en januari 2011. De bank plaatst hierbij echter wel een kanttekening: ‘Het is (…) nog te vroeg om van een opleving te spreken aangezien er in de voorgaande jaren in januari ook sprake was van een daling.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Reageer op dit artikel