nieuws

Plenaire zaal onder de loep genomen

Geen categorie

Een groep studenten van TU Delft heeft de plenaire zaal van de Tweede Kamer herontworpen. Dit hebben ze gedaan in samenwerking met XML ,na een studie naar de architectuur van de plenaire zaal van verschillende parlementen. De bijbehorende tentoonstelling ‘Theaters van Democratie’ is donderdag geopend door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold.

Plenaire zaal onder de loep genomen

 

Het onderzoek concentreerde zich op de vraag welke architectonische middelen in het interieur zijn gebruikt voor het vormgeven en het representeren van het democratisch debat. De plenaire zaal wordt daarbij niet alleen begrepen als een bijzonder publiek interieur maar ook, vergelijkbaar met een theater, als een ‘stage set’ waarbinnen het proces van democratische besluitvorming plaatsvindt. 

Onderzoek

In het onderzoek zijn verschillende parlementen van een aantal (westerse) democratieën met elkaar vergeleken op zaken als opstelling van de zaal, plek van interruptie, plek van oppositie en coalitie,  (of overal lidwoorden, of nergens) stoelen en afstand tot spreker, maar ook op de manier waarop de zaal in de media is te zien wanneer een debat op televisie wordt uitgezonden. Door de plenaire zalen steeds te vergelijken op een enkel onderdeel, worden de verschillen en de overeenkomsten tussen de parlementen zichtbaar.

Tentoonstelling

Het onderzoek en de (her)ontwerpen van de studenten zijn samengebracht in de tentoonstelling ‘Theaters van Democratie’. Deze is te zien op werkdagen van 10 maart tot en met 28 april in de Statenpassage van het Tweede Kamergebouw in Den Haag. Om de tentoonstelling te kunnen bezoeken is een legitimatie noodzakelijk.

Reageer op dit artikel