nieuws

Nominaties BNA Gebouw van het Jaar zuid

Geen categorie

De drie zuidelijke nominaties voor BNA Gebouw van het Jaar 2011 zijn: de Loopgraafbrug voor Fort de Roovere in Halsteren van RO&AD architecten, MBO Gilde Opleidingen in Venray van BRT Architecten en Schoorstenenhuis in Bosschenhoofd van Onix.

Nominaties BNA Gebouw van het Jaar zuid

 

 

 

 

Loopgraafbrug voor Fort de Roovere

Fort de Roovere behoort bij de West Brabantse Waterlinie, een verdedigingslinie van forten en steden in het zuidwesten van Nederland. De linie stamt uit de 17de eeuw en is recent gerenoveerd. Fort de Roovere krijgt een recreatieve functie met wandel en fietsroutes.
Met in het achterhoofd dat het fort als verdedigingswerk diende, heeft RO&AD architecten een brug gemaakt die niet zichtbaar is.
De brug ligt als een sleuf in de gracht en vormt zich zo naar de contouren van het landschap. Doordat de grond en het water tot de rand van de brug staan, zien de bezoekers de brug van een afstandje niet liggen. Pas als ze dichterbij komen, opent het fort zich door een smalle sleuf.

 

MBO Gilde Opleidingen

Door de vloeiende vormen en de knalrode kleur onderscheidt de Gilde Opleiding in Venray zich van het omliggende bedrijventerrein. Het gebouw, dat ontworpen is door BRT Architecten, biedt plaats aan 2 sectoren van het middelbaar beroepsonderwijs: Zorg Welzijn en Economie. Elke sector heeft zijn eigen spiraalvormige routing in de school. Middels een gebouwhoge vide en een breed, trapsgewijs opgebouwd studielandschap, staan de sectoren met elkaar in verbinding.

 

Schoorstenenhuis

Het door Onix ontworpen schoorstenenhuis te Bosschenhoofd is een particulier woonhuis op basis van de maat van een plank.
De plank speelt een belangrijke rol als kleinste element in de ontwikkeling van het huis. Met planken worden bekistingen gemaakt waarin beton wordt gegoten. Dit beton heeft uiteindelijk een plankenafdruk. Dezelfde planken worden ook gebruikt voor de gevel, voor de dakafwerking en voor de binnenwanden. De buitengevel is ruw, maar naar binnen toe worden er verschillende bewerkingen op los gelaten. Opschuren kan het oppervlakte gladder maken, maar kan het vergrijsde hout ook weer een houtkleur geven. De haard, keukenblok, trap, w.c., badkuip worden gerelateerd aan een plankmaat van 20 cm

Hoofdprijs

De drie genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt. 

Reageer op dit artikel