nieuws

Nominaties BNA Gebouw van het Jaar regio Zuidwest-Nederland bekend

Geen categorie

Cité, Rotterdam van TANGRAM, PortCity 2 en 3, Rotterdam van Benthem Crouwel Architekten en de Zwarte Parel, Rotterdam van Studio Rolf.fr samen met Zecc Architecten zijn de genomineerden voor BNA Gebouw van het Jaar regio Zuidwest-Nederland (Delta). Een eervolle vermelding ging naar het project Noordwijkertuin in Noordwijk van Onix.

Nominaties BNA Gebouw van het Jaar regio Zuidwest-Nederland bekend

Cité, een ontwerp van TANGRAM, in opdracht van Stadswonen, op de Kop van Zuid te Rotterdam, bevat bijna 500 woningen voor short stay, expats en studenten. Een stedelijke binnenruimte met openbare voorzieningen als werkruimtes, sport, winkels, horeca en ontmoetingsplekken vormt het kloppend hart van dit grootstedelijk gebouw.

Port CityPort City door Benthem Crouwel Architecten. Foto Jannes Linders

PortCity 2 en 3, Rotterdam, een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten staan op een promenade dek met daaronder een parkeergarage, een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten.Gebouw 2 bestaat uit twee volumes, geïnspireerd op containerstapels, met daartussen een ruimtelijke verbinding: een centrale vide. Gebouw 3 bestaat uit twee cilindrische volumes geïnspireerd op silo’s, de opslag voor graan. Hierin bevinden zich de ontsluitingskernen met daartussen de kantoorvloeren.

Zwarte Parel genomineerd BNA Gebouw van het Jaar regio ZuidWest
De Zwarte Parel in Rotterdam

De 100 jaar oude gevel van het woonhuis de Zwarte Parel in Rotterdam is door Studio Rolf.fr samen met Zecc Architecten is volledig geschilderd in een glimmende zwarte olie. Zowel het metselwerk, de kozijnen als de ‘ramen’ van de bestaande voorgevel zijn in hun geheel zwart geschilderd. Hierdoor ontstaat er als het ware een ‘schaduw’ van de oorspronkelijke gevel. Deze schaduw is opgevat als een basislaag waarin op nieuwe plaatsen strakke RVS insnedes gemaakt zijn ten behoeve van raamopeningen.

De drie genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit Zuid, Noord en Oost en Noordwest/Centrum, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

 

 

 

Reageer op dit artikel