nieuws

Nominaties BNA gebouw van het jaar oost

Geen categorie

De drie Oost-Nederlandse inzendingen voor BNA Gebouw van het Jaar 2011 zijn Ittersumerlanden in Zwolle van Heren 5 architecten, Landgoed Heidevloed in Aalten van Architectenbureau Vincenth Scheurs en Windesheim Gebouw X in Zwolle van Broekbakema.

Nominaties BNA gebouw van het jaar oost

 

 

 

 

Ittersumerlanden

De woonerfwijk uit 1982 ligt aan de oostkant van Zwolle-Zuid. De openbare ruimte is hergestructureerd en de woningen gerenoveerd. Heren 5 architecten heeft samen met de bewoners gekozen voor een nieuwe identiteit voor de wijk: dorps en informeel wonen in het groen.
De gerenoveerde woningen krijgen een nieuwe gevel en dak die aansluiten bij het dorpse karakter. De kantige, nieuwe contouren van de woningen verwijzen naar boerenschuren op het platteland. Zwart hout met witte accenten en groene hagen versterken verder het dorpsgevoel.

Ittersumerlanden

Landgoed Heidevloed

Het door Architectenbureau Vincenth Schreurs ontworpen woonhuis ligt op het nieuw te bouwen landgoed in Beek. Van buiten oogt de woning gesloten, maar binnen is het licht en ruim. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde van “de muur” zijn in baksteen uitgevoerd.

Landgoed Heidevloed

Windesheim Gebouw X

Gebouw X groepeert alle gebouwen van de campus van de Christelijke Hogeschool Windesheim rond een groen hart. Een overdekt forum verbindt alle gebouwen met elkaar. Het groene dak daarboven is de centrale ontmoetingsruimte van de campus.
Het gebouw, ontworpen door Broekbakema, is helder van opzet met een moderne uitstraling door de detaillering en materialisatie.
Het grote atrium is de centrale plek in het gebouw met daaromheen de leslokalen, studielandschappen en werkruimtes. Elke ruimte is voorzien van een andere kleur. Door de grafische prints op de wanden en de tapijten op de vloeren, heeft elke ruimte een eigen karakter.

Hoofdprijs

De drie genomineerde projecten dingen, samen met nominaties uit de vier andere regio’s, mee naar de landelijke hoofdprijs BNA Gebouw van het Jaar 2011, die op 28 april in Amsterdam wordt uitgereikt.

Reageer op dit artikel