nieuws

MVRDV ontwerpt groot woningbouwproject India

Geen categorie

MVRDV heeft een grootschalig woningbouwproject ontworpen voor de Indiase stad Poona. De 400.000 m2 grote Future Towers bieden onderdak aan 3500 appartementen en publieke voorzieningen. Het project wordt het centrum van de nieuwe wijk Amanora Park.

MVRDV ontwerpt groot woningbouwproject India

 

 

 

India bouwt in hoog tempo woningen voor de opkomende middenklasse, waarbij efficiëntie vaak belangrijker is dan originaliteit. Dit heeft woonwijken vol met monotone bebouwing tot gevolg. Om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren wil MVDRV meer variatie toevoegen in zowel bouwstijl als type woningen .

Variatie in woningtypes

De woningen in de Future Towers variëren van een studio van 30 m2 tot een grote villa. “In India is het gebruikelijk om  verdiepingen of gebouwen te maken met één type woning”, zegt Jan Knikker van MVDRV. ,,Wij hebben dit doorbroken door alle woningtypes te mixen. Hierdoor kan een villa-eigenaar de buurman zijn van de bewoners van een kleine studio.”

Hexogonaal grid

Het gebouw is opgebouwd volgens een hexagonaal grid. Hierdoor  hebben alle woningen uitzicht en daglicht. De met elkaar verbonden binnenhoven bieden plaats aan een kruidentuin, een evenementenplein, een terras, een speeltuin, een zwembad en een beeldentuin. Tussen de drie gebouwen komen tuinen.
Daglicht en ventilatie
De betonnen gevel wordt voorzien van grote ramen met geperforeerde metalen luiken, die bescherming bieden tegen de zon en een natuurlijke ventilatie mogelijk maken.

Bijlmer

De stedenbouwkundige opzet doet denken aan de opzet van de Amsterdamse Bijlmer. “Vanwege de overeenkomsten hebben wij ook getwijfeld over de opzet van het plan, maar het is de beste optie die we hebben”, verklaart Knikker. “De specifieke woonwensen van de Indiërs en het vastgestelde aantal vierkante meter woonruimte zorgde ervoor dat er weinig andere opties overbleven. Toch ben ik niet bang dat we een probleemwijk in de dop hebben ontworpen. In tegenstelling van de Bijlmer biedt de Future Towers een breed scala aan woningtypes en zijn de voorzieningen goed gepositioneerd.”

Reageer op dit artikel