nieuws

Multifunctionele school en wijkcentrum in Wijchen

Geen categorie

Multifunctionaliteit, duurzaamheid en rust, ruimte en een gezond binnenklimaat, dat staat centraal in het ontwerp van van aken architecten voor de nieuwe brede school Huurlingedam. De multifunctionele accommodatie biedt onderdak aan twaalf schoolklassen en een wijkcentrum.

Multifunctionele school en wijkcentrum in Wijchen

 

 

De functionele indeling zorgt ervoor dat de school en het wijkcentrum optimaal gebruik kunnen maken van de diverse ruimtes, zonder dat ze elkaar in de weg zitten. De centrale hal met een opvallende tribunetrap vormt daarin de spil. De tribunetrap is te gebruiken voor voorstellingen, zonder beslag te leggen op de overige ruimtes van het wijkcentrum of de school. De klaslokalen maken bewust geen onderdeel uit van de multifunctionaliteit, zodat de eigen identiteit van de school blijft behouden. De lerarenruimten en spreekkamers zijn daarentegen wel in te zetten voor het wijkcentrum.

Duurzaam

De duurzaamheidsambities worden gerealiseerd door de toepassing van duurzame materialen en een sedumdak, dat naast de filtering van regenwater bijdraagt aan een goede isolatiewaarde. Bij het ontwerp van van aken architecten is verder rekening gehouden met de oriëntatie van de klaslokalen. Deze zijn zo gesitueerd dat er zo min mogelijk zonbelasting is en de lokalen niet opwarmen.

Binnenklimaat

De ruime hoge lokalen, met grote en in hoogte verspringende ramen, bezorgen de gevel een vrolijk en ontspannen karakter. Daarnaast zorgen ze voor ruime daglichttoetreding, ruimtelijke beleving en een gezond binnenklimaat. Het binnenklimaat wordt verder geoptimaliseerd door de vloerverwarming te combineren met een gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. 

Reageer op dit artikel