nieuws

Middenbedrijf bouw krijgt zwaarste klap

Geen categorie

Middelgrote bouwbedrijven hebben in 2010 de grootste omzetdaling voor hun kiezen gehad. Zij zijn voor een groot deel actief in de zwaar getroffen nieuwbouw. Daarnaast werken ze relatief vaak als onderaannemer. Ook als de bouwproductie herstelt, zal het middenbedrijf pas in een later stadium profiteren, zo stelt het ING Economisch Bureau.

Middenbedrijf bouw krijgt zwaarste klap

In 2010 kromp de omzet van de bouwsector met 9,1%. Kleine bedrijven lieten een beperktere omzetkrimp zien van 5%. Dit volgt op een nulgroei in 2009 toen de gehele bouwsector ook al kromp met 8%. Kleine bouwbedrijven (1 tot 10 werknemers) werken over het algemeen vaker in de door de recessie minder geraakte renovatiemarkt en kunnen hierdoor nog aardig het hoofd boven water houden.

Onderaannemerschap en nieuwbouw killing

Het waren vooral de middelgrote bedrijven die de grootste klap kregen in 2010. De omzet van deze bedrijven met 10 tot 100 werknemers viel terug met 14,8%. Middelgrote bedrijven zijn vaak als onderaannemer werkzaam en in de nieuwbouw actief. Zij kregen het hierdoor dubbel voor hun kiezen: hoofdaannemers proberen in eerste instantie om hun eigen personeel aan het werk te houden.

Grootbedrijf profiteert

In het grootbedrijf kromp de omzet in 2010 met 5,9%. Deze bedrijven hebben wel flink last van de terugloop in de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen, maar zijn vaker over de landsgrenzen actief. En daar presteert de bouwsector beter dan in Nederland. Zo kromp de bouwproductie in België met slechts 1,2%, terwijl deze in Duitsland zelfs met 0,6% groeide.

Middelgrote bedrijven bij herstel achterin de rij

Ook in 2011 en 2012 zal het middenbedrijf het het zwaarst hebben. ING Economisch Bureau verwacht in 2011 nog geen herstel in de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen. Als de markten daarna weer licht aantrekken, zullen bouwbedrijven eerst hun eigen capaciteit volledig inzetten. Kleine bouwbedrijven tot 10 werknemers blijven profiteren van de relatief stabiele renovatiemarkt.

Reageer op dit artikel