nieuws

Ito’s mediatheek in Sendai ongeschonden dankzij innovatieve constructie

Geen categorie

Het in 2001 opgeleverde iconische cultuurgebouw, ontworpen door Toyo Ito, staat in Sendai, het epicentrum van de immense aardbeving die Japan op 11 maart trof. De stad is vrijwel volledig verwoest maar de mediatheek is, mede dankzij de goed doordachte draagconstructie, relatief ongeschonden. De impact van de beving op het gebouw is gefilmd door iemand die zich verschuilde onder een bureau.

Ito’s mediatheek in Sendai ongeschonden dankzij innovatieve constructie

Kenmerkend voor de mediatheek van Ito is de draagstructuur, die bestaat uit bundels stalen buizen die door open gaten in de verdiepingsvloeren steken. Oorspronkelijk was het idee om deze kolommen vorm te geven als massieve witte ‘zeewierachtige zuilen’. Dit concept werd gaandeweg verlaten voor getordeerde kolommen bestaande uit een vlechtwerk van buizen. Deze zijn zo minimaal mogelijk gedimensioneerd om het licht, dat van bovenaf door speciale lichthappers de kolommen wordt ingestuurd, zover mogelijk het gebouw binnen te laten vallen.

Dunne vloeren van staal

Ondanks deze fragiele constructie hebben de grondige calculaties en vernuftige ontwerpbeslissingen geleid tot een aardbevingbestendig gebouw, zo is op de video te zien. Dit is onder andere te danken aan de verdiepingsvloeren, die zijn ontworpen om zo dun en licht mogelijk te zijn. De vloer is een sandwichstructuur van slechts 40 centimeter dik, bestaande uit een grid van stalen balken die een hart op hartafstand hebben van slechts één meter. Dit pakket is boven en onder voorzien van stalen platen om een stijf geheel te verkrijgen. Op sommige punten zijn de vloeren 20 meter vrijdragend. Rondom elke kolom is het grid aangepast.

Zwaar versus licht

De fundering is ontworpen om horizontale bewegingen op te vangen van 100 millimeter, wat vrij gewoon is voor aardbevingbestendige gebouwen. Door de ondergrondse verdiepingen relatief zwaar te dimensioneren worden hier de grootste schokken opgevangen, waardoor de bovenverdiepingen lichter uitgevoerd kunnen worden. Ook was er hierdoor meer ontwerpvrijheid.

  

Geprefabriceerde delen

Om optimale stevigheid te garanderen, werd in een vroeg stadium besloten om te kiezen voor het prefabriceren van de draagconstructie. De vloer werd opgedeeld in modules van 3 bij 10 meter, de kolommen in verdiepingshoge delen. In de fabriek werd elk onderdeel eenmaal geassembleerd om de verbindingen met andere bouwdelen te controleren.

Icoon

De mediatheek is een van de eerste voorbeelden van een project waarin een multimediaal programma tot expressie komt in het ontwerp en is daarmee een icoon van de hedendaagse architectuur. Toyo Ito zegt zelf over het gebouw: “During the open competition and subsequent phase of basic designing, our primary effort was on demolishing the archetypal ideas of an art museum or library to reconstruct a new idea of architecture called “mediatheque” utilizing the state-of-the-art media.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels