nieuws

Farming the city in ARCAM

Geen categorie

De expositie Farming the City is afgelopen vrijdag geopend in architectuurcentrum ARCAM in Amsterdam. De expositie is het resultaat van een half jaar onderzoek naar de mogelijkheden van stedelijke landbouw als een middel voor positieve stedelijke ontwikkeling.

Farming the city in ARCAM

 

 

 

Een grote kaart van Amsterdam ligt op de grond. Boven elke locatie hangen dozen met informatie over het desbetreffende project. Tussen flatgebouwen en galerijen worden bloemen gezaaid, groentes van het land afgehaald en de sproeiers aangezet. Dit is Farming the City. Op de tentoonstelling zijn negentien succesvolle voorbeelden te zien van landbouwprojecten in de stad.

Bouwstop

Halverwege 2010 kondigde gemeente Amsterdam een bouwstop aan. Veel bouwprojecten waren daarvoor al stopgezet of geannuleerd. Stukken grond in de stad komen hierdoor tijdelijk braak te liggen. Dat is een doorn in het oog van Anke de Vrieze. Zij is als antropologe en agronomist verbonden aan CITIES, de organisatie die het onderzoek heeft uitgevoerd.

 

Slecht voor de wijk

“Braakliggend terrein is nooit goed voor een wijk”, zegt De Vrieze. “Het straalt negativiteit uit naar de rest van de wijk en biedt daarnaast ruimte voor activiteiten die je liever niet in je wijk wilt hebben. Door Urban Farming geeft je een hele positieve draai en maak je de wijk juist leefbaarder.”

Projecten in kaart brengen

CITIES staat voor positieve stadsontwikkeling. Daarom zijn ze een half jaar geleden begonnen met een onderzoek naar stedelijke landbouw. “De mensen van de projecten gaven zelf aan dat ze graag een overzicht willen hebben van alle projecten in Amsterdam”, vervolgt De Vrieze. ,,Ze lopen vaak met dezelfde problemen aan, maar weten elkaar slecht te vinden. Daarom hebben wij alle projecten in kaart gebracht op de website farmingthecity.net. ”

Grote schoonmaak

Urban Farming is niet alleen goed voor de sociale binding in de wijk, maar kan letterlijk wat betekenen voor het milieu. Een goed beplantingsschema kan vervuilde grond reinigen. Op het eiland voor ARCAM staat met grote letter Shipweak geschreven. Nu kleuren de letters nog donkerbruin van de aarde, maar over een paar weken moet het een bloeiend geheel zijn van spinazie en bloemen.

Reageer op dit artikel