nieuws

Eervolle vermelding voor architectuur 2.0

Geen categorie

Twee jonge Nederlandse ontwerpers, Benjamin Feenstra en Jelmer Frank Wijnia, hebben zich in de kijker weten te spelen bij de internationale prijsvraag eVolo Skyscraper Competition. Hun inzending ‘The On Demand Experience’ is beloond met een eervolle vermelding. De prijsvraag wil nieuwe, baanbrekende en vooral visionaire architectuur verkrijgen en stimuleren. De prijsvraag ontving 715 inzendingen uit 95 landen.

Eervolle vermelding voor architectuur 2.0

In de zes jaar dat de eVolo competitie wordt gehouden, zijn Benjamin Feenstra en Jelmer Frank het tweede Nederlandse team dat een eervolle vermelding mee naar huis neemt.

Social media

Uitgangspunt voor hun ingezonden ontwerp is het toenemende gebruik van smart phones, laptops, tablet computers en social media als Facebook, Hyves en Twitter. Het Nederlandse duo verbaast zich erover dat door deze ontwikkelingen de manier van werken, mobiliteit en sociale interactie ingrijpend zijn veranderd, maar dat de woningen hetzelfde zijn gebleven. Met andere woorden, de technologische vernieuwingen gaan razendsnel, terwijl de architectuur stil lijkt te staan.

Andersom

Het concept achter hun inzending, The On Demand Experience is dat de faciliteiten naar de bewoner toe komen in plaats van andersom. Door een geautomatiseerd systeem van lopende banden en grote robots worden de verschillende functies klaargemaakt. Als een functie eenmaal klaar is, wordt deze door middel van een soort van lift naar de woning gebracht. Zo kan de bewoner vanuit de eigen woning bijvoorbeeld kleding kopen, boodschappen doen in een supermarkt, biljarten, kan de kapper of huisarts langskomen of is het mogelijk om een extra logeerkamer aan het huis te koppelen. En dit alles gebeurt wanneer de bewoner dit zelf wil: On demand.

Reageer op dit artikel