nieuws

Bijlmerflat Kleiburg mogelijk toch gered

Geen categorie

De kans bestaat dat de Bijlmerflat Kleiburg wordt behouden. Vorige week presenteerde woningstichting Rochdale, eigenaar van de flat, vier partijen die kans maken om het gebouw over te nemen.

Bijlmerflat Kleiburg mogelijk toch gered

 

 

 

De woningcorporatie was aanvankelijk van plan Kleiburg te renoveren, maar kondigde eind vorig jaar aan de flat te willen slopen. Door de economische crisis was er geen geld meer voor de opknapbeurt. Onder meer de lokale politiek in Amsterdam-Zuidoost was daar niet blij mee.

Rochdale liet vervolgens weten de flat voor een symbolisch bedrag van 1 euro over te dragen aan een partij die levensvatbare plannen heeft om het gebouw op te knappen en te exploiteren. De afgelopen maanden meldden zich bijna vijftig partijen. Daarvan mogen er nu vier met een uitgewerkt plan komen.

Partijen

De vier partijen die de plannen voor Kleiburg verder mogen ontwikkelen bestaan uit combinaties van architecten, aannemers en projectontwikkelaars, waarvan er twee rechtstreeks door Rochdale gevraagd zijn.

Aannemersbedrijf De Nijs samen met Dok Achitecten en Lingotto (Van Wijnen West, Van Ieperen Groep en architect Dick van Gameren) zijn de twee door Rochdale gekozen partijen. De overige twee zijn Dijkhuis Vastgoed Management & Van Schagen architecten en De Flat, een consortium bestaande uit Hella Hendriks, Vireo Vastgoed, Hollands Licht en KondorWessels Vastgoed.  De nader te ontwikkelen plannen moeten over drie maanden bij Rochdale zijn ingediend. In december dit jaar dient het besluit te vallen of een partij zijn plan mag uitvoeren of dat sloop toch doorgaat.

Plannen

Lingotto gaat uit van de travé als kleinste bouwkundige eenheid in het gebouw, die vervolgens flexibel met elkaar zijn te schakelen. Flexibiliteit in oppervlak en keuzevrijheid tussen huren en kopen staan centraal. In het ontwerp van Dick van Gameren Architecten wordt de grote schaal van het gebouw gerespecteerd, maar wordt het gebouw meer transparant en zullen de afzonderlijke woningen meer herkenbaar worden.

De Flat gaat gaat uit van 2 elementen, kluswoningen en een real life soap op RTL getiteld De Flat. Het ontwerp gaat uit van 350 woningen, 420 parkeerplaatsen en voorzieningen ten behoeve van de flat en de buurt.

Het plan van DVM gaat uit van een transformatie van de gehele flat voor kosten en risico van de ontwikkelaar, waarna de woningen worden opgenomen in de eigen vrije sector verhuurportefeuille. Het ontwerp van Van Schagen Architekten borduurt voort op plannen die eerder in opdracht van Rochdale waren ontwikkeld en positief werden beoordeeld. Het plan voorziet in een behoefte met verhuurprijzen net boven de liberalisatiegrens, gericht op groepen die als gevolg van Europese regelgeving niet meer in de sociale huur sector terecht kunnen.

Overige plannen

Het idee van het Bijlmermuseum (waarin architect Andre van Stigt, Eisse Kalk , Bernadette de Wit (Bijlmermuseum) en Evert Verhagen participeren) om certificaten te verkopen werd niet gekozen omdat het plan nog onvoldoende financiers heeft.

Kleiburg is een klassieke Bijlmerflat: tien verdiepingen hoog, lange galerijen en blinde plinten. Er zitten vijfhonderd woningen in, waarvan er nog maar een stuk of zestig bewoond zijn. Het gebouw werd opgeleverd in 1971, in de periode dat de Bijlmer uit de grond verrees. De wijk werd gekenmerkt door toen populaire stedenbouwkundige ideeën als een strikte scheiding tussen wonen, werk en recreatie. De Bijlmer had een modelbuurt moeten worden, maar kreeg al snel te kampen met problemen als criminaliteit. Op Kleiburg na werden alle hoge flats de afgelopen jaren gerenoveerd of gesloopt en vervangen door laagbouw.

ANP/Parool.nl

Reageer op dit artikel