nieuws

Benthem Couwel wint prijsvraag Vänersborg

Geen categorie

Benthem Crouwel Architecten, landschapsarchitectenbureau Mandaworks en kunstenaar David Svensson hebben de ontwerpwedstrijd gewonnen voor de revitalisering van het historische hart van de Zweedse stadje Vänersborg.

Benthem Couwel wint prijsvraag Vänersborg

De historische culturele as (Kulturaxeln) is een rechthoek bestaande uit vijf bouwblokken die zijn oorsprong vindt in een ingenieuze stedenbouwkundige opzet uit de zeventiende tot begin negentiende eeuw. De oorspronkelijke structuur van de stad is een uniek voorbeeld van een stadsontwerp uit rechthoekige blokken. De Kulturaxeln is het open centrum in het dichte, strakke grid. Het gebied begon zijn bestaan als brandgang, maar werd doorontwikkeld tot een podium voor allerlei aspecten van het bruisende stadsleven, dat functionele en formele aspecten van het stedelijk ontwerp op opvallende wijze combineert.

Het winnende ontwerp

Het winnende ontwerp identificeert en versterkt sluimerende kwaliteiten van het bestaande stedelijk weefsel en stelt een paar nieuwe interventies voor met behulp van architectuur, landschap-architectuur en kunst en met het oog op een eigentijdse centraal gelegen openbare ruimte voor een groeiende stad.

Toekomst

In de toekomst zal een nieuwe high-speed spoorlijn het station van Vänersborg aandoen. Dan ligt de stad op slechts 45 minuten reistijd van de op één na grootste stad van Zweden, Göteborg. De gemeenschap bereidt zich daaom voor op een aanzienlijke groei van de bevolking en een boost in de toeristische drukte. Vänersborg staat altijd al bekend als de poort naar het merengebied van Zuid-Zweden. Kulturaxeln’s herontwikkeling heeft de potentie om de culturele en economische status van de stad te versterken, een voorwaarde voor een succesvolle duurzame stedelijke expansie in de komende tijden.

Verbinding met het meer

Het winnende voorstel is een integraal ontwerp, bestaande uit diverse functies. Het publieke domein is geordend en hervormgegeven met minimalistische, maar toch opvallende ingrepen. Openheid en toegankelijkheid zullen een breed scala aan functies en hun gebruikers naar het plein trekken. Bestaande gebouwen en stedelijke ruimtes worden waar mogelijk behouden en opnieuw gebruikt. Enkele architectonische elementen en kunstwerken worden toegevoegd als visuele focuspunten en functionele accenten. Het plan verbindt het grote plein met het Vänern meer, om verborgen kwaliteiten van het stadslandschap en de topografie te combineren en legt de basis voor een concentrische ontwikkeling rond het hart van de stad.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels