nieuws

Verbouwd Korzo Theater Den Haag geopend

Geen categorie

Met een feestelijk bezoek van Prinses Máxima is gisteren het verbouwde Korzo Theater in Den Haag geopend. De belangrijkste doelstelling van het vernieuwde danstheater is dat het presenteren van kunst en het maken van kunst voor iedereen in een oogopslag zichtbaar moet zijn. Dit is gerealiseerd door een ontwerp van 3TO architecten.

Verbouwd Korzo Theater Den Haag geopend

 

 

Het theater is gevestigd in de voormalige bioscoop Corzo in Den Haag en kreeg haar huidige vorm in de jaren negentig; een grote en kleine zaal, een aantal oefenruimtes en een foyer. Ook is het complex destijds uitgebreid met een voormalige hervormde kerk en een monumentaal kantoorpand aan de Nobelstraat.

 

Ambities en ruimtes

Omdat Korzo steeds meer een productiehuis voor muziek- en dansproducties werd, was er behoefte aan meer studioruimten voor lessen, workshops en repetities. Ook is de publieksstroom in de loop der jaren sterk vergroot, waardoor de foyer en de publieksvoorzieningen niet meer voldeden.
Het Haagse bureau 3TO verrichtte een haalbaarheidstudie naar de mogelijkheden om het complex te verbouwen, zodat de nieuwe ambities en veranderde eisen kan faciliteren. Hieruit bleek dat sloop van de voormalige kerk, een mooie dansstudio, maar beperkt bruikbaar, een voorwaarde was.

 

Lucht en ruimte

Met de sloop van de kerkstudio is ruimte ontstaan voor drie grote studio’s, voorzieningen voor artiesten en medewerkers en een logische verbinding met de panden aan de Nobelstraat.
Andere grote ingrepen zijn de uitbreiding van de vlakke vloer van de grote zaal en een reorganisatie van de publieksstromen, waardoor er meer lucht en ruimte is ontstaan in de foyer. De entree aan de Prinsenstraat is nu de hoofdingang voor zowel publiek als artiesten. De relatie van de foyer met de straat is door de architecten versterkt door de bestaande entree twee verdiepingen hoog te maken. Hierdoor komt er licht vanaf twee kanten van de entree. Je kunt door het entreeportaal doorkijken naar de foyer.

De foyer dient als ontmoetingsplaats voor kunstenaars en publiek. Daglicht valt binnen doordat het dak van de foyer boven de bestaande zalen is uitgetild. Op de achterwand van de foyer is een choreografische notatie geprojecteerd, hier raken dans en architectuur elkaar.

 

Multifunctionele ruimte

Daarnaast hebben de architecten in de foyer en de naastliggende kleine zaal een dynamische multifunctionele ruimte gecreëerd, die op verschillende momenten van de dag van karakter en sfeer veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld overdag een cafe- of loungeplek zijn en ‘s avonds een ruimte voor een talkshow, muziek- of dansvoorstelling. Voor de naastgelegen kleine zaal is een ontwerp gemaakt, die in karakter en multifuctionaliteit overeen komt met de foyer. Bij grote evenementen kan deze zaal bij de foyer worden getrokken.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels