nieuws

Uitbreiding Museum aan het Vrijthof Maastricht

Geen categorie

Museum aan het Vrijthof in Maastricht heeft uitbreidingsplannen. Na de uitbreiding zal het museum over drie keer zoveel expositieruimte beschikken en bovendien een museumcafé, museumwinkel, auditorium en een overdekte cour bezitten. In totaal kost de uitbreiding circa 6 miljoen euro. Het ontwerp is van SATIJNplus Architecten.

Uitbreiding Museum aan het Vrijthof Maastricht

De inspiratiebron voor de uitbreiding ligt in de structuur en historische ontwikkeling van de locatie zelf. Het museum is gevestigd in het 16e eeuwse Spaans Gouvernement aan het Vrijthof, het 18e eeuwse woonhuis aan de Papenstraat èn de daartussen gelegen binnenhof die in de loop van de 20e eeuw nagenoeg is dichtbebouwd. De binnenhof wordt nu vrijgemaakt van bebouwing en overdekt met een transparant luchtkussendak. De historische cour wordt weer zichtbaar en bruikbaar en zal opnieuw als hart van het complex gaan functioneren.

 

Zwevende zaal

De 18e eeuwse Vilain XIIII-zaal zal zwevend in de nieuwe ruimte worden gesitueerd en functioneren als trait-d’union tussen de monumentale gebouwen. In de voorgevel aan het Vrijthof zal naar 16e eeuws voorbeeld een nieuwe eigentijdse toegangspoort worden aangebracht om de overdekte cour van buitenaf direct te kunnen bereiken.

 

Toegangspoort

De expositieruimtes zullen in a-chronologische volgorde worden ingericht in de beide monumentale panden, waarbij gebruik gemaakt wordt van de aanwezige historische kwaliteiten zodat deze ruimtes zelf onderdeel worden van de expositie.

 

Innovatie

De bijzondere transparante overkapping van de binnenhof creëert niet alleen een nieuw hart in dit complex, maar beschermt tegelijkertijd ook de monumentale 16e eeuwse achtergevel van het Spaans Gouvernement tegen verdere aantasting door de elementen. Door innovatieve technieken in het luchtkussendak en betonkern-activering in de vloer wordt de opwarming gereduceerd, de binnenruimte geklimatiseerd en het energiegebruik gereduceerd. Duurzame innovatieve oplossingen worden aangebracht bij de uitbreiding van deze historische panden; een bijzondere combinatie.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels