nieuws

Sterren College in Haarlem geopend

Geen categorie

Gisteren is het Sterren College in Haarlem geopend. De 11.000 m² grote VMBO school is ontworpen door Mecanoo architecten in opdracht van Dunamare Onderwijsgroep. Uitgangspunt was een dorpje in het groen waar de leerling centraal staat.

Sterren College in Haarlem geopend

De school heeft een bijzonder daklandschap met verhoogde pleinen en begroeide daken en gevels. Het transparante interieur versterkt de open leeromgeving, waar leerlingen en leraren elkaar kunnen zien werken en elkaar inspireren.

 

Etalages in het groen

De school biedt zes opleidingen voor duizend leerlingen: Horeca, Handel Administratie, Groen, Verzorging, Bouwtechniek en Consumptief. Elke afdeling heeft een eigen leerplein met klaslokalen en grote open ruimtes voor praktijklessen. Om de school goed te laten wortelen in de buurt liggen de verschillende praktijklokalen op de begane grond als etalages voor de leerlingen en wandelaars in het park rond de school. Aan de kant van het ruim opgezette park heeft de school een groene, kleinschalige uitstraling. Hier liggen ook de moestuinen van de Groenafdeling. Het park is in de vorm van groene taluds, begroeide daken en groene gevels over de school heen getrokken.

 

Kennismaken

Door de school slingert een brede gang die de afdelingen met elkaar verbindt en waar leerlingen elkaar ontmoeten. Elke afdeling heeft er een vitrine ingericht die ook een doorkijkje biedt naar de praktijkruimtes. Onderbouwleerlingen kunnen zo op ongedwongen wijze kennismaken met de verschillende studierichtingen die ze later kiezen.

  

Zien en gezien worden

De dubbelhoge multifunctionele aula met twee royale tribunes vormt het hart van de school, waar je goed kan ‘zien en gezien worden’. De aula en ook het restaurant dat de leerlingen uitbaten, kunnen ’s avonds los van de school functioneren.

  

Fris en licht

Daklichten, transparante binnenpuien en grote raampartijen zorgen voor daglicht tot diep in het gebouw en een optimale relatie met het omliggende landschap. In combinatie met de vloerverwarming en –koeling en de goede akoestiek levert het een ‘frisse’ en lichte school op waar de leerlingen zich goed kunnen concentreren. Warmte-koude-opslag in de bodem, de toepassing van onderhoudsarme materialen en de flexibiliteit van het gebouw onderstrepen het duurzame karakter van het Sterren College.

Reageer op dit artikel