nieuws

Nominaties zorginnovatiewedstrijd I2C

Geen categorie

Ook België is op zoek naar innovaties voor de gezondheidszorg en schreef daarvoor de Zorginnovatiewedstrijd I2C uit. Voor deze derde editie zijn zes projecten genomineerd. Dit jaar is er een aparte categorie I2C Concept waarvoor verschillende bureaus een project hebben ingediend. De winnaar wordt op de laatste dag van de driedaagse vakbeurs Healthcare 2010 op 15 oktober uitgereikt. Via www.i2c.be kan online worden gestemd voor de publieksprijs.

Nominaties zorginnovatiewedstrijd I2C

 

Vanaf dit jaar is de wedstrijd opgesplitst in drie categorieën. I2C Concept staat open voor innovatieve ontwerpen van zorginstellingen. Bij I2C Tools zijn de organisatoren op zoek naar specifieke hulpmiddelen of vondsten die het verblijf van de bewoners of het werk van het personeel aangenamer maken. I2C Industry ten slotte is vooral bestemd voor de bedrijfssector. Deze categorie is gefocust op specifieke zorginnovaties van bedrijven. Zowel innovaties die al gecommercialiseerd zijn als innovaties die nog in prototype-fase zitten, komen hiervoor in aanmerking.

Voor de categorieën I2C Tools en I2C Concept heeft een vakjury de nominaties samengesteld. Uit deze projecten zullen de uiteindelijke winnaars gekozen worden.

Nominaties I2C – Concept

Groenwand-Nominatie Zorginnovatiewedstrijd

Groenwand Sint-Jozefkliniek Bornem (AAPROG – CREABO)
De groene levende wand brengt structuur en sfeer in de centrale entree van het ziekenhuis en oefent een aantrekkingskracht uit op de bezoeker om deze zo naar de ontvangst te leiden. Met de verticale binnentuin willen de ontwerpers gezondheid, rust en vertrouwen materialiseren in het interieur. Naast de actieve bijdrage tot een gezond binnenklimaat is de wand ook een geïntegreerde akoestische oplossing voor deze hoge ruimte.

 Duurzaam met de voeten op de grond

Duurzaam met de voeten op de grond – OCMW Mortsel (RDBM / CES / Van Ransbeeck)
Voor dit project van het OCMW Mortsel heeft architectenbureau RDBM samengewerkt met Ingenieursbureaus CES en Van Ransbeeck. Het project streeft naar een duurzaam evenwicht tussen People (maatschappelijk), Planet (ecologisch) en Profit (economisch belang). Bedoeling is om voorwaarden te creëren waarbinnen bepaalde mogelijkheden geactiveerd kunnen worden in plaats van het eindresultaat te willen modelleren. De focus ligt op ‘enable’ (het activeren van bepaalde mogelijkheden) in plaats van ‘disabled’ (gehandicapt). Op ‘levend’ (open, ademend) in plaats van ‘steriel’ (gesloten, dicht).
De ontwerpers stellen een modulair concept voor dat andere invullingen in de toekomst mogelijk maakt. Ook kunnen kruisbestuiving worden gefaciliteerd met huidige naburige invullingen. Door de centrale positionering van alle dagzalen (met inpandige terrassen) en de mogelijke koppeling ervan onderling, wordt het bovendien mogelijk de leefgroepwerking te variëren al naargelang de veranderende behoeftes.

 Zorggang Berlare Nominatie Zorginnovatiewedstrijd

Zorggang / Marktplein Ter Meere Berlare (AMV Architecten)
In het concept van de verpleegafdeling is de zorg volledig uit de woonfunctie gehaald. De zorggang is een volledig afgescheiden zone, die ondanks haar centrale ligging in de afdeling, de privacy van de bewoners optimaal beschermt. Vanuit deze gang zijn de utilitylokalen, gemeenschappelijke badkamers en bergingen bereikbaar van twee leefgroepen en zijn ook de verpleegposten via de apotheek snel toegankelijk. De toegangscontrole van de zorggang gebeurt vanuit een domoticasysteem dat algemeen wordt toegepast in het gebouw.
De zorggang beschermt de privacy van de bewoners optimaal: geen contact met andere bewoners en bezoekers bij de intieme verzorging. Indirect zorgt dit voor minder stress, zeker ook door het aangename materiaalgebruik.
In het concept van het woonzorgcentrum werd bijzondere aandacht geschonken aan de entree. Er is een ‘marktplein’ gecreëerd, waar de bewoner/bezoeker alles vindt wat een echt marktplein biedt: een café, een bezinningsruimte, een winkeltje, een kapsalon/pedicure, een polyvalente zaal en een open balie die het middelpunt vormt en als cirkelvormig stenen volume refereert naar de fontein.

Triamant - Nominatie Zorginnovatiewedstrijd

Triamant Haspengouw – Care for Life (BURO II)
Triamant Haspengouw is een woon- en leefproject voor jong en oud. Deze ‘wijk van de toekomst’ is voor iedereen en biedt zo een duurzame oplossing voor de vergrijzing. Door een open omgeving te creëren met een concentratie aan woonvormen, faciliteiten, zorg- en dienstverlening worden niet alleen de grenzen tussen de generaties doorbroken, maar ook de grenzen met de omgeving. Wat ontstaat is een unieke plaats die sociaal en geografisch is ingebed in de omgeving, waardoor men nooit meer hoeft te verhuizen.
Verschillende doelgroepen en instanties profiteren van Triamant. Door de mix van jong en oud, de sociale integratie, het à la carte aanbod aan zorg (kortverblijf, thuiszorg, kleinschalig wonen) en diensten (buurtwinkel, kinderdagverblijf, BB), de uitgebreide sport- en welzijnsfaciliteiten (zwembad, fitness, sauna) en de talrijke culturele activiteiten kan men langer zelfstandig thuis blijven wonen. Ouderen behouden hun levenskwaliteit en de overheid bespaart op de zorgkosten.

 

SENS-CITY – Dienstencentrum Sint-Oda Overpelt
SENS-CITY of zintuigenstad wordt een nieuw activiteitencentrum voor geestelijke gehandicapte bewoners, gericht op zintuiglijk waarnemen. De zintuiglijke wereld is voor veel van onze bewoners immers de enig waarneembare wereld.
In het centrum zullen veel innovatieve ideeën worden uitgewerkt, waaronder een caldarium (warme relaxruimte met stoombad – hammam), massageruimte, trilvloer, snoezelruimtes, prenatale ruimte met muziek waterbed. Daarnaast zullen er in het hele centrum zintuiglijke herkenningspunten zijn voor de bewoners, zoals geuren, signaalverlichting, voelobjecten en dergelijke

 Zinnenprikkelende Tuin Nominatie Zorginnovatiewedstrijd

Zinnenprikkelende tuin – WZC Ter Melle
In dit idee wordt de tuin verder uitgebouwd en aantrekkelijk gemaakt voor de bewoners om zo de kwaliteit van het leven te verhogen. Dit kan door gebruik te maken van laagstammige fruitbomen en dieren (kippen, konijnen) die de bewoners talloze opties bieden om actief te blijven. Ook de oriëntatie in tijd en ruimte wordt hierdoor versterkt: het wandelen tussen de bomen en dieren, de uitbreiding van leefwereld, het wisselen van de seizoenen, geuren en kleuren door gerechten te maken met het vers geplukte fruit. Dit alles wordt verder aangevuld met een waterelement, miniserres en wandelpaadjes.

Nominaties I2C Tools

Behalve de categorie I2C Concept was er ook de categorie IC Tools. Ook hiervoor heeft de vakjury zes inzendingen geselecteerd voor de shortlist. Sfeervolle servetten (WZC Sint-Remigus Pittem), Wat eten wij vandaag-bewoners bepalen zelf hun maaltijd (WZC De Regenboog Zwijndrecht), Het Kroonkanaal-eigen videocircuit (WZC De Kroon – Sint-Gillis-Waas), Koolmeesjes op webcam (WZC Zonnebloem – Zwijnaarde), Kinéparcours (WZC Ter Berk Anzegem), Island Shopping – mobiele eilanden (WZC Dijlehof Leuven).

De I2C-prijs is een initiatief van Probis, organisator van de vakbeurs HealthCare. Probis werkt hiervoor samen met de Bond van Vlaamse Architecten, met ORI (de Organisatie voor Raadgevende Ingenieurs) en met Redactiebureau Palindroom.

Bron: www.vlaamsearchitectuur.be

Reageer op dit artikel