nieuws

Nederland grijpt naast WK Voetbal in 2018

Geen categorie

De gevolgen van het niet doorgaan van het Wereldkampioenschap Voetbal in 2018 in Nederland en België zijn groot. Niet alleen de voetbalfans vinden het een gemiste kans ook bouwers, architecten en andere betrokkenen zijn teleurgesteld nu Rusland door de FIFA donderdag is aangewezen als gastland.

Nederland grijpt naast WK Voetbal in 2018

 

 

 

Bouwend Nederland reageerde teleurgesteld op de uitslag. “De toewijzing van het WK voetbal in 2018 aan Nederland had veel kunnen betekenen voor de Nederlandse bouwbedrijven vanwege de orders voor het bouwen van stadions en het aanleggen van wegen. We sluiten overigens niet uit dat Nederlandse bedrijven worden benaderd door Rusland”, zei een woordvoerder.

Arcadis

Het advies- en ingenieursbureau Arcadis zag voor zichzelf al een rol weggelegd bij de ontwikkeling van voetbalstadions in Nederland en vooral in België. “Jammer”, reageerde commercieel manager Piet van Suijdam van Arcadis Nederland dan ook. Maar het internationaal opererende bedrijf zit niet bij de pakken neer. “We hopen nu zaken te kunnen doen in Rusland en Qatar.”

Nieuwe Kuip

Het college van burgemeester en wethouders in Rotterdam praat dit jaar niet meer over een lening van 150 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe Kuip. Aanvankelijk zou het stadsbestuur daar 7 december knopen over doorhakken, maar dat is uitgesteld tot volgend jaar. De nieuwe voetbaltempel met 68.000 stoeltjes moet aan de voet van de Maas verrijzen, heeft een kostenplaatje van circa 450 miljoen euro en maakt onderdeel uit van een geheel nieuw stadionpark op Zuid.

Philips Stadion

Voetbalclub PSV maakte donderdagmiddag bekend dat het Philips Stadion op korte termijn niet wordt uitgebreid. Het stadion zou ongeveer tienduizend extra plaatsen krijgen, tegen een investering van 80 miljoen euro.

Rusland

Het is de eerste keer dat het WK naar Rusland gaat. Rusland gaat het evenement letterlijk vanaf de grond opbouwen. Vrijwel alle stadions (dertien van de zestien) moeten nog worden gemaakt. Erick van Egeraat ontwerpt het hoofdstadion voor het evenement.

Eerder al kreeg Rusland van het IOC de Winterspelen van 2014 toegewezen. Die worden gehouden in Sotsji. Ook hier werkt Van Egeraat aan een grote opdracht, een kunstmatige archipel die Federation Island wordt genoemd.

WK stadion 2022
Een van de nieuwe stadions in Qatar

WK 2022

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 wordt in Qatar gehouden. Het oliestaatje presenteerde dit jaar een keur aan stadions die speciaal voor het evenement worden gebouwd. In totaal zullen er elf stadions komen, waarvan acht nieuw worden gebouwd. Qatar heeft na het WK niet zo veel behoefte aan al die stadions. Daarom heeft het organisatiecomité beloofd dat die accommodaties na de mondiale eindronde worden afgebroken en elders in de wereld opnieuw verrijzen.

bron: ANP

Reageer op dit artikel