nieuws

Mecanoo ontwerpt bibliotheek in Kaohsiung

Geen categorie

Mecanoo architecten heeft een ontwerp gepresenteerd voor de nieuwe multimedia bibliotheek van Kaohsiung in Taiwan. De 38.000 m² tellende bibliotheek wordt de grootste in de regio en krijgt voorzieningen om te studeren en voor vrijetijdsbesteding. Het ontwerp van Mecanoo in samenwerking met Artech architecten uit Tapei, is als tweede geëindigd in de open competitie.

Mecanoo ontwerpt bibliotheek in Kaohsiung

 

Het multifunctionele gebouw heeft de vorm van een gigantische kubus van 60 bij 60 meter. Door de honderden bloempotten in de gevels verandert het gebouw in een grote ‘bibliotheektuin’. De bibliotheek opent zich via een binnentuin met een monumentale pergola naar de SinGuang Boulevard en versterkt Kaoshiung Harbor als culturele ontmoetingsplek, waar in de nabije toekomst ook het Pop Music Center en het Exhibition & Convention Center zullen worden gehuisvest. De bijzonder vormgegeven pergola biedt beschutting tegen de zon en tegen de hectiek van het omringende zakencentrum.

In de groene bibliotheek zijn talloze voorzieningen ondergebracht, variërend van een speeltuin, leeshoekjes en studieplekken tot een gemeenschappelijke multifunctionele ruimte die te gebruiken is als kindertheater met 400-1000 plaatsen.

Birmingham _Bibliotheek_Mecanoo

Bibliotheek Birmingham

Mecanoo heeft al meerdere bibliotheken op haar naam staan, zoals de TU Delft bibliotheek en de Library of Birmingham, die in 2013 opgeleverd wordt. In Kaoshiung werkt Mecanoo momenteel aan het Wei-Wu-Ying Center for the Arts, dat in 2013 opgeleverd zal worden.

Reageer op dit artikel