nieuws

Mecanoo ontwerpt Amsterdam University College

Geen categorie

Deze week is de officiële bouwstart gevierd van de nieuwe universitaire Liberal Arts and Sciences bacheloropleiding van het Amsterdam University College, een ontwerp van Mecanoo uit Delft in opdracht van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het gebouw komt in Science Park Amsterdam, het internationale bèta-kenniscentrum in Watergraafsmeer.

Mecanoo ontwerpt Amsterdam University College

Vanuit de stad en vanaf het nieuwe treinstation vormt de nieuwbouw, samen met de monumentale Anna Hoeve, de entree naar het Science Park. Het kenmerkende zigzaggende dak geeft een sterke identiteit aan de nieuwe huisvesting van het Amsterdam University College. De opvallende gevels zijn door Mecanoo gemaakt van cortenstaal en geven het gebouw een robuuste en tegelijkertijd vriendelijke uitstraling.

De faculteit biedt een leeromgeving met veel daglicht dat naar binnen valt via drie langwerpige vides. De vides bieden zicht op de verschillende verdiepingen en zijn samen met de brede trappen in de centrale hal belangrijke ontmoetingsplekken voor studenten en docenten.

Het geknikte dak creëert een zolder waar de meer geborgen, rustige studieplekken en de bibliotheek liggen. In het duurzame, compacte gebouw wordt gebruik gemaakt van onder andere warmte-koude opslag en betonkernactivering. De mossedum dakbedekking zorgt niet alleen voor isolatie maar functioneert ook als waterberging.

De oplevering wordt in 2012 verwacht. 

Reageer op dit artikel