nieuws

KCAP bouwt duurzaam kantoorgebouw in Sittard

Geen categorie

Het ontwerp voor het nieuwe hoofdkantoor van ZO Wonen in Sittard is afkomstig van KCAP Architects & Planners. De woningcorporatie wil daarmee de over Sittard en Geleen verspreide vestigingen bundelen in een centraal kantoor. Het nieuwe gebouw omvat 3200 m2 en is het eerste in een groep van vijf gebouwen op de Europaboulevard dat in meerdere ontwikkelingsfasen wordt gerealiseerd.

KCAP bouwt duurzaam kantoorgebouw in Sittard

Het gebouw is deel van het stedebouwkundig plan voor het kantorencluster op deelgebied A dat KCAP op basis van een concept masterplan van Rijnboutt uit Amsterdam heeft ontworpen. Daarin lijken de vijf gebouwen bijna ‘willekeurig’ in het groen van de landschappelijke omgeving te zijn verdeeld. In het midden ontstaat een centraal plein waaraan alle entrees en voorzieningen zijn gelegen.

Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is duurzaamheid en daarmee het effectief gebruik van daglicht. 41% van het geveloppervlak is als lichtopening uitgevoerd. Basis hierin is het horizontale ‘panorama raam’, dat niet alleen een fantastisch uitzicht op de omgeving biedt, maar ook een beter rendement heeft ten aanzien van de daglichtopbrengst en zorgt voor minder contrast. Het kantoorgebouw voldoet daarbij aan een GreenCalc+ label A.

Het constructieve concept van vloeren, kolommen en stabiliserende kernelementen maakt het mogelijk om flexibel verschillende kantoorconcepten in te passen, van een traditioneel cellenkantoor tot een ‘open floor’ concept onder de noemer “Het Nieuwe Werken”. Twee vides in de breedste delen van het gebouw zorgen voor daglicht tot diep in het gebouw en extra zichtverbindingen tussen de verschillende kantoorlagen.

Oplevering van het gebouw is gepland voor 2012.

Reageer op dit artikel