nieuws

‘Kantoorkas’ op Floriade wint energie

Geen categorie

Met Villa Flora krijgt de Floriade 2012 in Venlo een blikvanger van formaat. De energiewinnende ‘kantoorkas’ wordt al vergeleken met de Eiffeltoren en het Atomium, beide overgebleven van wereldtentoonstellingen, en de Euromast die is gebouwd voor de eerste Floriade in 1960.

‘Kantoorkas’ op Floriade wint energie

 

 

Het ontwerp van Villa Flora, de combinatie van een grote kas en een kantoorgebouw, is uitzonderlijk. Het complex heeft in beginsel geen aansluiting op gas, water, elektriciteit en riolering nodig. Net als het niet uitgevoerde ontwerp voor het stadhuis van Almere functioneert Villa Flora als een ‘zonneterp’. De kas zorgt voor de winning van warmte die wordt opgeslagen in het beton en de bodem. Organisch afval wordt verzameld en anaërobisch vergist tot biogas. Daarmee wordt een microturbine aangedreven die het complex van elektriciteit voorziet. Op het dak liggen zonnecollectoren en zonnepanelen.

De oplevering is in september 2011.

 

Reageer op dit artikel