nieuws

Jong Rotterdams bureau BARCODE wint derde prijs in Lausanne

Geen categorie

Het jonge Rotterdamse architectenbureau BARCODE heeft de derde prijs gewonnen bij de internationale prijsvraag ‘Méthamorphose Lausanne Tuilière’ met hun masterplan en hun ontwerp voor een sportaccommodatie in Lausanne. De jury was zeer enthousiast over het ontwerp, maar uiteindelijk werden de tweede en eerste prijs toegekend aan lokale architecten.

Jong Rotterdams bureau BARCODE wint derde prijs in Lausanne

Over de functionaliteit en innovativiteit van het project en de gedetailleerde en vakkundige uitwerking ervan zegt de jury: “Het ontwerp geeft een intelligent antwoord op de voorwaarden die worden gesteld door de locatie. In hun architectonische uitwerking slaagt BARCODE erin het sportcomplex naar een nieuw niveau te tillen en tevens een iconisch symbool te creëren aan een van de belangrijkste invalswegen van Lausanne.”

Stedelijk gezicht

Door binnenstedelijke verdichting ligt er net als bij vele spotlocaties in Nederland een ruimtelijke claim bij clubs en verenigingen om sportvelden anders te organiseren en faciliteiten te combineren. Bureaupartner Dirk Peters schrijft: “naast de normaal parkachtige conditie van deze sportcomplexen hebben we er bewust voor gekozen om het masterplan aan de zuidzijde een meer ‘urbaan plein’ karakter te geven, waar sport en stad elkaar ontmoeten. Anders dan een veldje met een hek eromheen krijgt het sportprogramma weer een duidelijk stedelijk gezicht.”

Programma

Het programma bestaat uit een nieuw multifunctioneel atletiekstadion, een klimhal, een indoor multifunctionele sporthal, hotelfaciliteiten, een ‘House of Sport’ voor drie gecombineerde sportverenigingen. Het masterplan omvat negen sportvelden.

Locatie

Het sportcomplex is gesitueerd op een smalle strook land, ingeklemd tussen een privé-vliegveld en de E34. Barcode Architects heeft deze uitgangspositie gebruikt voor het ontwerp van een helder georganiseerd en compact masterplan met speciale aandacht voor de landschappelijke waarden. De harde geometrie van het masterplan wordt benadrukt door compacte rijen van bomen, die de ruimten van de individuele voetbalvelden benadrukken en het monotone karakter van de lange boulevard ritmeren. Aan de zuidkant – tevens de stadszijde van de boulevard – liggen het atletiekstadion, een hotel en multifunctioneel indoor sportscomplex. Deze zijn open en transparant gesitueerd aan een groot uitnodigend plein.

Tegenover het hoofdveld bevindt zich het MLT clubgebouw met de opgetilde tribune als trots gebaar, elegant gepositioneerd op het dak.

Over BARCODE

Beide partners van BARCODE ARCHITECTS (Dirk Peters Caro van de Venne) werkten aan het begin van hun carrière bij Herzogde Meuron in Basel. Daar ontwikkelden zij een mentaliteit die onderzoek en continue communicatie met consultants en gebruikers stimuleert.

 

Credits

Architectuur Stedenbouw: Barcode Architects, Rotterdam
Duurzaamheid: Transsolar, Stuttgart (D)
Constructie: ABT, Velp
Landschap: Areal, (L)

 

Reageer op dit artikel