nieuws

Hermitage wint Nederlandse Bouwprijs 2011

Geen categorie

De Hermitage in Amsterdam, een project van Hans van Heeswijk Architecten, is uitgeroepen tot winnaar van de Nederlandse Bouwprijs, categorie gebouwen. De jury was vooral getroffen door het contrast tussen de historie van het verpleeghuis en de nieuwe bestemming als museum.

Hermitage wint Nederlandse Bouwprijs 2011

 

 

De jury onder leiding van de Zeeuwse commissaris van de Koningin Karla Peijs kende dit jaar geen prijs toe in de categorie bouwwerken. Er waren te weinig inzendingen. Voor de overige categorieën was een record aantal van 186 projecten en producten ingezonden.

In de categorie Duurzaam Integraal Ontwerpen ging het nieuwe hoofdkantoor van Martin Air op Schiphol, een ontwerp van Architectenbureau Paul de Ruiter,  er met de prijs vandoor. Het gebouw straalt volgens de jury van de Bouwprijs een soort vanzelfsprekendheid uit en er worden op een bijzondere manier moderne en traditionele technieken en materialen gecombineerd. De gebruikte duurzame materialen sluiten bovendien mooi aan bij het thema biobasedbouwen.

Het vloerverwarmingssysteem Cork Floor Heating System sleepte de prijs in de wacht in de categorie Talent met Toekomst. De jonge bouwkundig ingenieurs Ivo van Rooy en Piet Schmeits ontwierpen samen een vloerverwarming die geschikt is voor grootschalige toepassing bij renovatie en nieuwbouw. Het systeem kan zelfs worden meegenomen bij verhuizing. Kurk is drukvast, isoleert goed en werkt ook brandvertragend, terwijl er tegenwoordig veel kurk overblijft als restproduct.

 Biofoam

 BioFoam is onderscheiden in de categorie Bouwmaterialen Systemen

IsoBouw kreeg in de categorie Bouwmaterialen Systemen de prijs voor zijn BioFoam. Het isolatiemateriaal dat twee jaar terug op de BouwBeurs werd gelanceerd, heeft dezelfde eigenschappen als eps, maar is niet gemaakt op basis van olie maar van biologische suikers. Het kan worden hergebruikt en is ook biologisch afbreekbaar en composteerbaar. De jury prees het duurzame karakter van het materiaal en het feit dat het in vrijwel alle bouwtoepassingen duurzaam en langdurig is te gebruiken.

Bron: Cobouw

Reageer op dit artikel