nieuws

Eerste steen bij Panorama Mesdag

Geen categorie

Precies 180 jaar na de geboorte van de schilder Hendrik Willem Mesdag is gisteren de verbouwing en renovatie begonnen van diens panorama in Den Haag. Architectenbureau Braaksma en Roos is verantwoordelijk voor het ontwerp.

Eerste steen bij Panorama Mesdag

 

 

 

Het oudste panorama ter wereld dreigde ten onder te gaan, omdat het geld voor noodzakelijke herstel- en verbouwwerkzaamheden ontbrak. Daarnaast wilde het museum uitbreiden met onder meer een educatieve ruimte, een nieuwe tentoonstellingszaal en een restaurant. Voor de hele verbouwing is 5 miljoen euro nodig. Daarvan is inmiddels 3,5 miljoen binnen.

Er is al een buurpand gekocht om de uitbreidingsplannen van Braaksma & Roos Architectenbureau te kunnen realiseren. Het museum hoopt dat de werkzaamheden in 2012 zijn afgerond. Een voorwaarde is wel dat de resterende 1,5 miljoen euro dan binnen is. Het panorama blijft tijdens de verbouwing te bezichtigen.

Panorama Mesdag 

Geld ophalen

Het Haagse museum kreeg vorig jaar onder meer geld van de Bankgiro Loterij. Ook haalde het museum geld op door mensen een stukje te laten kopen van een schilderij van Hendrik Willem Mesdag.

pm

Het panorama, met een lengte van 120 meter en een hoogte van 14 meter het grootste schilderij van Nederland, toont een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het werd in 1881 geschilderd door Mesdag en zijn vrouw Sientje. De schilders De Bock, Breitner en Blommers hebben eraan meegewerkt.

(ANP)

Reageer op dit artikel