nieuws

Duurzaam gestapeld paviljoen in Enschede

Geen categorie

Vorige week is in Enschede de eerste paal geslagen voor het hoofkantoor van Sigmax in Enschede. Architectenbureau Paul de Ruiter ontwierp een duurzame architectonische werkomgeving waarbij de mens centraal staat.

Duurzaam gestapeld paviljoen in Enschede

 

 

 

Het ontwerp is gebaseerd op een gestapeld paviljoen met een alzijdig karakter. De horizontale belijning en glazen gevel geven het gevoel van transparantie en ruimtelijkheid. Het uitzicht voor de gebruikers is maximaal door de volledig glazen gevel met afgeronde hoeken. De slanke, zwevende vloeren lopen door naar buiten en zijn voorzien van beplanting. De kantoorvloer ligt op hetzelfde niveau als de beplanting en wordt slechts gescheiden door de glazen pui.

De vloeren zijn zo efficiënt mogelijk ingedeeld en hebben een flexibele plattegrond. In het hart van het gebouw bevindt zich een open atrium waarin een beeldbepalende trappartij de verdiepingen verbindt om het contact tussen de werknemers te stimuleren. De trap vormt een sculptuur door alle verdiepingen heen.

Sigmax Zijaanzicht

Zijaanzicht

Er zijn verschillende duurzame toepassingen aangebracht in het ontwerp van Paul de Ruiter om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te bevorderen, en de CO2 uistoot te minimaliseren. Het gebouw is daarom geroteerd op de kavel geplaatst voor een gunstige ligging ten opzichte van de windroos. De gevel past zich aan het klimaat aan en de gehele klimaatbeheersing vindt plaats via de gevel. In de vijfenveertig centimeter hoge vloeren zijn klimaatunits, betonkernactivering, zonwering en ventilatie verwerkt. De regulering van daglicht en een goede klimaatregeling zorgen voor een aangenaam werkklimaat.

 Sigmax door Paul de Ruiter 

De overstekken fungeren als zonneluifels en zijn aan de onderzijde bekleed met rvs-panelen. Hierdoor wordt indirect licht van buitenaf dieper het gebouw ingebracht. Ook in het interieur speelt duurzaamheid een grote rol, met name door het gebruik van gerecyclede en recyclebare materialen.

Sigmax Bovenaanzicht

Bovenaanzicht

Projectgegevens

Opdrachtgever: Sigmax
Bvo: 2.500 m²
Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter
Project architect: Paul de Ruiter i.s.m. Menno Kooistra
Project team: Haik Hanemaaijer, Willem Jan Landman, Niels Groeneveld
Landschapsarchitect: OKRA landschapsarchitecten, Utrecht
Interieurarchitect: Ex-Interiors, Nieuwegein
Start ontwerp: april 2009
Start bouw: november 2010
Oplevering: 2011

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels