nieuws

Drechtstad-knopen in 2050; symposium en expositie

Geen categorie

In de Drechtsteden zijn relatief veel verknopingen van vervoersstromen aanwezig. Deze knopen hebben de potentie voor intensivering van gebruik, maar zijn tot nog toe niet als zodanig ontwikkeld. Om de potenties van de knopen te onderzoeken, houdt Stichting Stad een ontwerpwedstrijd. Van de 51 deelnemers zijn er zes geselecteerd die hun plannen hebben uitgewerkt.

Drechtstad-knopen in 2050; symposium en expositie

Zij presenteren hun bevindingen op 18 februari tijdens een slotsymposium, waarna hun plannen worden tentoongesteld. Koen van Velsen, spoorbouwmeester en architect, opent de middag met een lezing over het belang van knopen voor een betere stedelijke ontwikkeling en voor beter openbaar vervoer.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 18 februari van 15.00 tot 18.00 u, bij het CBK Dordrecht aan de Voorstraat 180. De tentoonstelling loopt tot en met 26 maart.

De geseleteerde teams

  • Tijland van Joep van der Veen Architectuur en Tom Bokkers, Mass (metropolitan architecture & spatial strategies) gaat over de knoop waar de N3 de rivier kruist (de brug naar Papendrecht).
  • Biesbosch Centraal Station van VenhoevenCS architecture + urbanism en DS Landschapsarchitecten, betreft de kruising tussen N3 en Provinciale Weg.
  • Landschapsknopen, niet bouwen maar groeien van Okra Landschapsarchitecten en Maxwan architects and urbanists laat zien, hoe opheffing van de scheiding van hoofdinfrastructuur en landschap een vriendelijkere en duurzamere overgang tussen stad en landschap oplevert.
  • Patchwork van Ruimtelab2 Architecten Jacques Vink en Arjan de Nooijer gaat over een zorgvuldige inrichting van het gebied Baanhoek in Sliedrecht waar de A15, de spoorlijn Dordrecht – Gorinchem en de rivier bij elkaar komen.
  • Full Circle van Nezu Aymo Architects laat zien, dat het mogelijk is tal van voorzieningen te realiseren bij de Kop van het Land door een landschappelijke interventie die het huidige open polderlandschap vrijwel ongemoeid laat.
  • Dijk van een Kop van Dingeman Deijs Architect en Delva Landscape Architects gaat uit van de geplande dijkverzwaringen rond de Kop van het Land en hoe je van de nood een deugd kunt maken.
Reageer op dit artikel