nieuws

Coussée & Goris uit Gent ontwerpen Zwin Natuurcentrum

Geen categorie

Het team van architectenbureau Coussée & Goris uit Gent is de ontwerper van het nieuwe Zwin Natuurcentrum. Als alles goed gaat, zou het nieuwe centrum in 2014 de deuren moeten kunnen openen. Voor deze opdracht was er een architectuurwedstrijd uitgeschreven door de provincie West-Vlaanderen en ANB (Agentschap Natuur en Bos), die samen het domein zullen beheren en uitbaten.

Coussée & Goris uit Gent ontwerpen Zwin Natuurcentrum

 

De jury, onder leiding van Bernardo Secchi koos met enthousiasme voor het winnende ontwerp omdat het door zijn horizontale structuur zo perfect geïntegreerd is in het landschap. Architect Klaas Goris had het in zijn toelichting over een ‘nederigheid ten op zichte van de natuur’.

Het natuurcentrum bestaat uit twee delen, het eigenlijke bezoekerscentrum  bestaande uit hout en beton en een cafetaria en seminarie-infrastructuur met  een restaurant en grote documentatieruimten en een verkooppunt. Los hiervan,  als het ware ingewerkt in de dijk wat verderop, komt dan het kijkcentrum, eveneens in hout en beton. Het is de bedoeling dat dit beton met de tijd wat gaat verweren en als het ware deel wordt van het landschap.

 Het Zwin 

In het hele project is ook bijzonder veel aandacht naar de details uitgegaan. Deze zijn onder meer het werk van de vele partners waarmee de ontwerpers samenwerken. Verantwoordelijk gedeputeerde Guido Decorte benadrukte nogmaals dat het de absolute intentie va zowel de provincie als ANB is om het nieuwe Zwin uit te bouwen tot een absolute topattractie aan de Belgische kust. Gedurende de werken zal het Zwin openblijven.

Het ontwerpteam bestaat uit Coussée Goris architecten, in samenwerking met Grontmij Vlaanderen, GAFPA, Siem Steur, Madoc, Bundl, Koen R.M.-L. Van Synghel, Atelier Veldwerk Rudy J. Luijters

Het winnende ontwerp is verkozen boven de inzendingen van:
KCAP International uit Rotterdam
Paul Robbrecht uit Gent, met Vogt Landscape Architects te Zürich en VK Engineering uit Brussel
Vista Landscape and Urban Design Amsterdam, met Erik Van Vliet Zoo Design uit Amersfoort, Olaf Gisper Architects uit Amsterdam, Van Den Oever Zaaijer Partners Architecten te Amsterdam, Arup Nederland uit Amsterdam en Rietbroek Oudijn Ontwerpers uit Amsterdam
Stephane Beel Lieven Achtergael architecten uit Gent, met Soresma uit Antwerpen

Bron: Provincie West-Vlaanderen en Focus-Wtv.be

 

Reageer op dit artikel