nieuws

Brede School De Zuidlanden winnaar eerste VELUX Trophy

Geen categorie

Brede School De Zuidlanden in Leeuwarden is de winnaar van de VELUX Trophy 2010. De prijs, 7.500 euro is verdeeld over de ontwerpers Zerodegree Architecture uit Amsterdam, aannemersbedrijf Bouwgroep Dijkstra Draisma uit Dokkum en bouwmaterialenhandelaar NVB Ubbens Bouwstoffen uit Groningen. Een eervolle vermelding ging naar Rocha Tombal Architecten voor Huis Bierings in Leidsche Rijn.

Brede School De Zuidlanden winnaar eerste VELUX Trophy

 

Volgens de jury wordt in het exterieur van het project van Zerodregree op eigentijdse wijze verwezen naar de in de omgeving veel voorkomende stolpboerderijen.De dakramen zijn in verschillende formaten en onder verschillende hoeken in het dak geplaatst, waardoor het licht tot diep in de school doordringt en zorgt voor een optimaal binnenklimaat. De minidakkapellen zijn niet als massa, maar als ‘schil’ behandeld. “De hoeveelheid verschillende kleuren geeft geen druk beeld, doordat het directe daglicht zelf dankzij de reflectie op vloeren, wanden en plafonds, de bindende factor is,” aldus de jury.

 Huis Bierings Leidsche Rijn Huis Bierings in Leidsche Rijn

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding ging naar Huis Bierings in Leidsche Rijn. Een samenwerkingsproject van Rocha Tombal Architecten en aannemingsbedrijf de Hek uit Giessen/Oudekerk. Bij dit project is de huid van het huis abstract gehouden, waterafvoeren en andere uitstulpingen zijn weggewerkt achter de houten bekleding. Het project kreeg de onderscheiding vanwege de manier waarop daglichttoetreding een poëtisch totaalconcept van licht en ruimte kan vormen. Het onderscheid tussen dakraam, raamkamers, dakerkers en vensterruimten is vervaagd terwijl ze allen gelijkwaardig bijdragen aan de lichtkwaliteit.

Velux Trophy

De Velux Trophy werd voor het eerst uitgereikt aan een woningbouw- of utiliteitsbouwproject waarin met Velux producten optimale daglichttoetreding en een comfortabel binnenklimaat is gecreëerd. Daarnaast wordt de samenwerking tussen architect, aannemer en bouwmaterialenhandelaar beloond. In totaal dongen 34 ingezonden projecten mee naar de prijs.

Op de website www.velux.nl/veluxtrophy zijn alle ingezonden projecten te bekijken.  

Reageer op dit artikel