nieuws

BIG wint prijsvraag voor nieuwe elektriciteitscentrale

Geen categorie

Het Deense architectenbureau BIG (Bjarke Ingels Group) heeft de prijsvraag voor het ontwerpen van een elektriciteitscentrale voor Kopenhagen gewonnen. Het gebouw blaast rookringen uit en het dak wordt ingezet als een skihelling.

BIG wint prijsvraag voor nieuwe elektriciteitscentrale

Dit nieuwe gebouw vervangt de naastgelegen energiecentrale en zal functioneren als een transformator van afval in energie. Het dak waar vanaf kan worden geskied, is bereikbaar via een skilift. Deze lift loopt langs het rookspoor en maakt dat inzittenden via doorkijkjes het binnenste van de centrale kunnen zien.

Wanneer er een ton fossiele CO2 is geproduceerd, komt er een rookkring met een diameter van dertig centimeter uit het gebouw. Op deze manier worden de inwoners van Kopenhagen bewust gemaakt van de ecologische problematiek en de daarmee samenhangende energieconsumptie. ’s Nachts worden de ringen verlicht door middel van laserstralen.

Naar verwachting is het gebouw in 2016 gereed.

Reageer op dit artikel