nieuws

4500 nieuwe woningen in Amsterdam Zuid

Geen categorie

In stadsdeel Zuid worden tot 2019 alsnog 4500 woningen ontwikkeld. De eerste 500 woningen daarvan komen op een groot nieuwbouwcomplex aan de Havenstraat. Dat heeft het stadsdeelbestuur met de gemeente afgesproken.

4500 nieuwe woningen in Amsterdam Zuid

 

 

Vanwege de economische crisis had wethouder Maarten van Poelgeest (Ruimtelijke Ordening) in juli 2010 nog aangekondigd dat de honderden nieuwe bouwprojecten in de stad stil worden gezet. Het geld was op en de gemeente zou voorlopig alleen de lopende afmaken.

Na intensief overleg besloot Van Poelgeest dat de komende jaren in stadsdelen waar nog wel grote vraag naar woningen is, wel mag worden gebouwd. Naast Zuid mag ook in de stadsdelen Centrum, Oost en West worden gebouwd.

Met Zuid zijn afspraken gemaakt over waar er precies woningen bij mogen komen. Naast het nu erg rommelige terrein in de Havenstraat zijn dat de Zuidas (2700 woningen), De Mirandastrook (200 tot 300), het Stadionplein (80), het gemeentearchief naast het voormalige stadhuis aan de Amstel (80 tot 100) en verschillende locaties in De Pijp, het Museumkwartier en Buitenveldert.

Garanties dat in 2019 ook is begonnen met de bouw van al die 4500 woningen kan stadsdeelbestuurder Egbert de Vries (PvdA, Wonen) niet geven. ”Vaak sneuvelen er gedurende het proces toch een paar woningen. Maar het is in elk geval duidelijk dat in Zuid ook de komende jaren gewoon wordt gebouwd.”

Het Havenstraatterrein is voorlopig echter het enige grote bouwproject in het stadsdeel. Met de bouw kan pas in 2014 worden begonnen: de plannen zijn nog niet af en het stadsdeel moet de grond nog terugkrijgen van de ondernemers die er nu in tijdelijke loodsen zitten.

Bron: Het Parool

Reageer op dit artikel