nieuws

Volg leerzame dialogen op Gevel 2012

Geen categorie

Hugo de Clercq en Jan-Peter Wingender, Arie van der Neut en Ronald Schleurholts, Gerard Loozekoot en Walter Spangenberg zijn door ons uitgenodigd om tijdens het evenement ‘Meet de Architect’ hun visie op gevels in het architectonisch ontwerp uit de doeken te doen.

Volg leerzame dialogen op Gevel 2012
Documentatie Kerkje Conferentiecentrum Mennorode

 

 

 

Op de beurs GEVEL 2012, die plaatsvindt van 25 tot en met 27 januari in Ahoy Rotterdam, gaan deze professionals met elkaar in gesprek. Dit vindt plaats in het GEVEL Theater, tijdens het evenement ‘Meet de Architect’. Hier brengen de redactie, architecten en andere professionals uit het vakgebied het onderwerp gevels en architectuur tot leven in presentaties en pitches, dialogen en debatten. Elke dag vindt er een ander gesprek tussen ontwerpers en specialisten op het gebied van constructie en bouwfysica plaats.

Woensdag 25 januari: Hugo de Clercq en Jan-Peter Wingender

FARO Architecten verwierf bekendheid met de woning met een aangebrande larikshouten gevel op het Amsterdamse IJburg. Hout speelt in veel projecten van het bureau de hoofdrol, maar FARO werkt ook met andere materialen. Of het nu glas, staal, bak- of natuursteen is of dakpannen zijn, de keuze voor het materiaal is altijd gebaseerd op de vraag of deze de gebruikers past. De Clercq vertelt bij Meet de Architect over hoe ambacht is geïntegreerd in de ontwerpen en hoe innovatieve toepassingen van traditionele materialen samen met de leveranciers worden ontwikkeld.

Jan-Peter Wingender werkte met zijn bureau Wingender Hovenier Architecten de afgelopen jaren aan een groot aantal woningbouwprojecten. Centraal staan het gebruik en de verankering van duurzame, vanzelfsprekende gebouwen in de omgeving. Evenals een robuuste materialisering en nauwgezette detaillering. In tegenstelling tot veel vakgenoten werkt Wingender graag met baksteen. Hij onderzoekt de eigen vormentaal van het materiaal op het snijvlak van bouwkunst en bouwtechniek. Tijdens meet de Architect toot hij hoe een historisch materiaal uitgangspunt kan zijn voor een historische compositie.

Donderdag 26 januari: Arie van der Neut en Ronald Schleurholts

HVDN architecten is opgericht door Albert Herder en Arie van der Neut. Eind vorig jaar richtten zij Studioninedots op, een samenwerking met Vincent van der Klei en Metin van Zijl. Momenteel ontwikkelen zij strategieën om een hoge architectonische ambitie betaalbaar te maken. Zij zien potentie in het gebruik van prefabricatie in het bouwproces. Arie van der Neut en Jean-Marc Saurere laten tijdens Meet de Architect zien tot welke resultaten deze strategieën kunnen leiden.

Gangbare bouwmaterialen zijn voor cepezed, waar Ronald Schleurholts partner is, lang niet altijd toereikend. Daarom ontwikkelt het bureau ook regelmatig zelf nieuwe componenten. cepezed hanteert een integrale ontwerpmethodiek waarin materialen voor verschillende functies tegelijkertijd worden gebruikt. Zo kan de hoofddraagstructuur tevens dienst doen als ventilatiekanaal, functioneert een luchtoverstort soms tegelijkertijd als geluiddemper of wordt een windscherm eveneens gebruikt als zonwering en stralingsscherm. De gevelbenadering van cepezed hangt direct samen met de visie op het gebouw als totaal, een uitgangspunt dat Schleurholts tjidens Meet de Architect zal uitleggen.

European Space Innovation Centre in Noordwijk. Fotograaf Jannes Linders

Vrijdag 27 januari: Gerard Loozekoot en Walter Spangenberg

In de visie van UNStudio, waar Gerard Loozekoot partner is, fungeren gevels zowel op sociaal als op contextueel niveau. In plaats van een blikvanger te maken, die snel gedateerd is, ziet het bureau de gevel als het resultaat van het programma van eisen, omgevingsfactoren en de bouwmethode. Volgens Loozekoot hebben de iesen van de opdrachtgever letterlijk en figuurlijk een impact op de gevel.

Zo leidt de wens om een transparante organisatie te zijn bijvoorbeeld tot een bepaalde materiaalkeuze voor de gevel. Ook dient de gevel klimaatveranderingen te weerstaan, daglichttoetreding te regelen en de kwaliteiten in de omgeving van het gebouw te weerspiegelen. Op die manier gaat de gevel een sterke en gelijkwaardige dialoog aan met de omgeving.


Overheidskantoor in Groningen door UNStudio  Fotograaf Ronald Tilleman/DAPh

Walter Spangenberg is raadgevend ingenieur en algemeen directeur van adviesbureau ABT. Hij is van mening dat de gevel steeds vaker een zone is die meerdere (klimaat)functies herbergt. Tegelijkertijd wordt de gevel ingezet als communicatiemiddel. Dankzij nieuwe productietechnieken en gevelmaterialen is het mogelijk een grotere unieke variëteit te maken in gevels. Door de recessie staan de ambitie en het innovatieve karakter van de gevel onder druk. Tijdens Meet de Architect laat Spangenberg zien dat dit gelukkig niet bij alle gevels het geval is.

Reageer op dit artikel