nieuws

Piepkleine woningen voor de Chinese ‘ant tribe’

Geen categorie

Vijf Chinese en vijf Nederlandse architectenbureaus hebben samen een plan ontwikkeld voor duizend zeer kleine woningen in Beijing voor de ‘ant tribe’. Zo worden de miljoenen jonge afgestudeerden genoemd, die intelligent en nijver zijn, maar met zeer velen opeengepakt wonen in vaak mensonterende omstandigheden en werken in slecht betaalde banen.

Piepkleine woningen voor de Chinese ‘ant tribe’

Het ontwerp is te zien op de expositie ‘housing with a mission‘, in het Nederlandse paviljoen van de Hongkong and Shenzhen biënnale voor architectuur en stedenbouw. Het is het eerste resultaat van het China – Holland MatchMaking project waar de Chinese bureaus Standard Architecture, Urbanus, O-Office, Node en CAFA aan deelnemen en de Nederlandse bureaus aronsgelauff, Next, KCAP, NL architects en Barcode.

Arons en Gelauff ontwierp een woning van binnenuit. Uitgekiende interieurs kunnen worden aangepast aan het wisselend gebruik van de ruimte. Het bed verdwijnt onder de zithoek, het keukenblok klapt uit tot eettafel, de bank is in- en uitschuifbaar net als de garderobe kasten. In de dubbele vloer van het minibalkon zit de airco. Het gehele project zal eind volgend jaar in aanbouw worden genomen.

Reageer op dit artikel