nieuws

Ontwerpen Perriand en Rietveld in productie

Geen categorie

Onder de naam Authentic Materials brengt de Italiaanse meubelfabrikant Cassina drie nieuwe projecten en vier heruitgaves op de markt van ontwerpen van Charlotte Perriand, Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Gerrit Rietveld. Van Rietveld worden een twee- en driezitsbank geproduceerd en van Perriand enkele houten krukjes.

Ontwerpen Perriand en Rietveld in productie

 

Cassina dook in de archieven en vond historische stukken die zij bewerkten, met toestemming van de Stichting Le Corbusier en de erfgenamen van Charlotte Perriand en Gerrit Rietveld. De designers ontwierpen deze stukken voor zichzelf, hun huis, atelier of in het kader van een persoonlijk onderzoek en experiment.

Materiaalopvattingen

Elk meubelstuk – dat vaak als enig exemplaar in de oorspronkelijke versie wordt bewaard – onderging voordat het in productie werd genomen een uitvoerig structureel onderzoek. Uitgangspunt voor de producties en heruitgaves zijn de materiaalopvattingen van Charlotte Perriand, Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Gerrit T. Rietveld. Cassina ziet hierin mogelijkheden om de eigen expertise tot uitdrukking te brengen. Zij ziet het timmerwerk en vakkundige meubelmakerij, samen met de capaciteiten om leer, metaal en marmer te bewerken, en de meubelstoffering, als het historisch erfgoed van het bedrijf. Daarom zijn de meubels uitgebracht onder de naam Authentic Materials.

Charlotte Perriand

Haar grote passie voor de bergen komt tot uiting in twee modellen die voor het eerst door Cassina zijn uitgebracht. De Tabouret Méribel en de Tabouret Berger zijn beide geabstraheerde versies van de traditionele melkkrukjes. De krukjes, in twee verschillende hoogtes en uitgevoerd in drie verschillende houtsoorten zijn, apart of als groep, ook als tafeltjes te gebruiken. Van de serie Table en forme libre brengt Cassina een heruitgave op de markt.

Gerrit Rietveld

Met toestemming van de erfgenamen introduceert Cassina een tweezits- en driezitsbank met een rechte rugleuning die tegen de muur kan worden geplaatst en die aansluit bij de bestaande bank met gebogen lijnen uit de collectie. De Zig Zag-stoel, een bestaande heruitgave, wordt nu ook geleverd in natuurlijk of geverfd essenhout in blauw, rood, geel, wit en zwart voor de vlakken en natuurlijk essenhout voor de zijgedeelten. Cassina introduceert twee nieuwe versies naast het bestaande model met gebogen lijnen uit de collectie. De tweezits- en driezitsbank worden beide gekenmerkt door een rechte rugleuning die tegen de muur kan worden geplaatst.

Le Corbusier

De tafel LC11-P met marmeren blad is in 1934 ontworpen door Le Corbusier, Pierre Jeanneret en Charlotte Perriand voor het Parijse appartement van Le Corbusier aan de Rue Nungesser et Coli. Cassina levert de reeds in productie genomen tafel nu ook met een walnoten tafelblad. Ook is er een tweede versie met een tafelblad van Carrara marmer en een lichtblauw, gietijzeren onderstel.

Reageer op dit artikel