nieuws

OMA verbouwt paleis voor Benetton

Geen categorie

OMA gaat een voormalig handelshuis in het centrum van Venetië ombouwen tot winkelcentrum. Opdrachtgever is de Italiaanse modefirma Benetton.

OMA verbouwt paleis voor Benetton

 

 

 

De verbouwing van het gigantische pand aan het Canal Grande (vlakbij de Rialtobrug) zal ongeveer 100 miljoen euro kosten. Koolhaas stelt een bloeiende eigentijdse handelspost voor in de vorm van een cultureel geprogrammeerd warenhuis. De binnenplaats wordt gebruikt voor evenementen, kunst en film, wat de traditionele Venetiaanse verbinding tussen cultuur en commercie heractiveert.

 

De bovenste verdieping wordt een openbare ruimte: twee kanten van het bestaande dak worden verwijderd, zodat een terras ontstaat met uitzicht op het Canal Grande en het dichte daklandschap van Venetië. Het profiel van het gebouw blijft daarbij intact.

Voorheen waren in het gebouw een handelscentrum gevestigd, een hotel en een opslagruimte voor Duitse handelaren. Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw, maar brandde in de zestiende eeuw uit, waarna het werd gerenoveerd. In de twintigste eeuw diende het een tijd als hoofdkwartier van de posterijen.

Het initiatief komt van het bestuur van Venetië, dat bedrijven wil betrekken bij het onderhoud en de restauratie van historische panden.

Reageer op dit artikel