nieuws

Homerusflat weer even toegankelijk

Geen categorie

De bewoners van 18 appartementen van de Homerusflat boven winkelcentrum ’t Loon in Heerlen konden zondagochtend hun spullen ophalen uit hun woningen. Ook mogen 40 winkeliers voorraad weghalen uit hun zaak. De Homerusflat telt in totaal 40 appartementen. Daarvan zijn er 18 bewoond. De bewoners zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege instortingsgevaar geëvacueerd en in een hotel ondergebracht.

Homerusflat weer even toegankelijk

 

De grond onder een deel van de parkeergarage van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is weggezakt. Daardoor is een vijf meter breed gat geslagen van een halve meter diep. Een pijler is mee weggezakt. Door tegendruk is een deel van de vloer omhooggekomen.Hierdoor is een deel van het winkelcentrum verzakt. Alle 50 winkels zijn gesloten. Tien winkels mogen niet worden leeggehaald omdat daar acuut instortingsgevaar bestaat. De gemeente heeft zaterdag gas en stadsverwarming voor het hele complex afgesloten. Om die reden kunnen de bewoners niet terug naar huis, ook al is hun torenflat veilig.

Risico te overzien

Inmiddels is uit onderzoek zaterdag gebleken dat de voegen tussen de vier compartimenten waaruit het winkelcentrum is opgebouwd, werken. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke compartimenten niet met elkaar zijn verbonden. Instorting van een van deze compartimenten heeft dus geen gevolgen voor de andere drie, die dan gewoon blijven staan, zei burgemeester Paul Depla zaterdag

Deskundigen van een sloopbedrijf voerden zondagochtend een inspectie uit. De gemeente wil het inzakkende deel van ’t Loon slopen.

Reageer op dit artikel