nieuws

Herman Hertzberger ontvangt RIBA Gold Medal

Geen categorie

Vandaag is bekendgemaakt dat Herman Hertzberger op 9 februari 2012 de RIBA Gold Medal in ontvangst mag nemen. De prijs wordt gezien als een van de meest prestigieuze prijzen op het gebied van architectuur. In het persbericht van de RIBA wordt Hertzberger vooral geroemd om zijn vermogen om de mens centraal te stellen in zijn architectuurvisie. “Zijn architectuur biedt flexibele ‘In between’ ruimtes die de gebruiker aanmoedigen tot sociale interactie.”

Herman Hertzberger ontvangt RIBA Gold Medal

Hertzberger is in goed gezelschap: eerdere prijswinnaars zijn onder andere Le Corbusier (1953), Frank Gehry (2000), Archigram (2002), Frei Otto (2005), Toyo Ito (2006), Herzog & de Meuron (2007), Edward (Ted) Cullinan (2008), Alvaro Siza (2009), I. M. Pei (2010) en Sir David Chipperfield (2011).

Eerdere Nederlandse prijswinnaars van de RIBA Gold Medal zijn Pierre Cuypers (1897), Hendrik Petrus Berlage (1932), Aldo van Eyck (1990), en Rem Koolhaas (2004).

Gebruiker centraal

RIBA directeur Angela Brady, die ook de voorzitter is van de selectiecommissie, laat weten dat Hertzberger de manier waarop we denken over architectuur grondig heeft getransformeerd, zowel vanuit het standpunt van het vak als dat van de gebruiker. “zijn architectuur gaat over vorm en ruimte, die door hem worden gedefinieerd als plekken die nog niet zijn toegeëigend. Gedurende zijn carrière heeft hij zijn humanistische perspectief losgelaten op scholen, huizen en werkplekken. De RIBA erkent met veel plezier het belang van zijn werk en het effect dat zijn ontwerpen hebben op mens en plaats.”

De selectiecommissie

De selectiecommissie bestaat verder uit David Adjaye, Yvonne Farrell, Niall McLaughlin, Sarah Wigglesworth en Sir Terence Conran. De RIBA Gold Medal is opgericht in 1848 en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of groep wiens werk een internationaal effect heeft.

Voor een selectie schetsen en tekeningen van Herman Hertzberger klik je hier en hier.

Reageer op dit artikel