nieuws

Eervolle vermelding voor Nunc/Plataan bij Holcim Awards

Geen categorie

Nunc Architecten uit Koog aan de Zaan heeft samen met Plataan architectonische vormgeving uit Utrecht een eervolle vermelding gekregen bij de Holcim Awards in Singapore. Zij kregen de onderscheiding voor het plan Jakarta Bersih! Winnaar werd het bamboe schoolgebouw in Jar Maulwi, Pakistan door Ziegert Roswag Seiler Architekten Ingenieure uit Duitsland.

Eervolle vermelding voor Nunc/Plataan bij Holcim Awards

 

Het plan Jakarta Bersih! is een ontwikkelingsstrategie waarbij herhuisvesting van de minderbedeelden in levensbedreigende gebieden wordt ingezet om ook de situatie in groter Jakarta te verbeteren. De kampongs in Jakarta kampen met overbevolking, slechte hygiëne en jaarlijkse overstromingen. In het ontwerp zoeken Nunc Architecten/Plataan Architectonische vormgeving naar oplossingen van deze problematiek. Naast de economische haalbaarheid is het behoud van de kenmerkende dynamiek van de kampongs het uitgangspunt. De bewoners bouwen zelf hun woningen op gestapelde platforms.

Alle plateaus zijn met hellingbanen verbonden, zodat de kleinhandel van de kampongs ook op de verdiepingen plaatsvindt. Recyclecentra voor afval, markten en collectieve functies stimuleren verder de economische activiteit. Het plan is door de jury geprezen om de innovatieve aanpak waarbij de problematiek, waar vele steden wereldwijd mee kampen, wordt omgezet in kansen waarbij alle betrokkenen baat hebben. Eerder, in 2009, won het plan al de eerste prijs van de IABR/goton competitie.

Met het uitreiken van de Holcim Awards wil de Zwitserse Holcim Foundation for Sustainable Construction de aandacht vestigen op vernieuwende en duurzame oplossingen voor technische, milieukundige, sociaaleconomische en culturele vraagstukken bij de bouw en constructie. De Holcim Awards ceremonie voor Asia/Pacific was de laatste uit een serie van vijf en volgde op prijsuitreikingen in Casablanca, Milaan, Buenos Aires en Washington.

Winnaar Holcim Award/Asia 2011

Winnaar is het bamboe schoolgebouw in Jar Maulwi, Pakistan door Ziegert Roswag Seiler Architekten Ingenieure uit Duitsland

De projecten die Holcim Awards Gold, Silver en Bronze in elke regio ontvangen, worden automatisch gekwalificeerd voor de Global Holcim Awards 2012. Daarnaast dingen alle prijswinnende projecten op regionaal niveau – inclusief de Erkenning en de ‘Next Generation’ winnaars – automatisch mee naar de Global Holcim Innovation prijzen. De winnaars worden in april 2012 bekend gemaakt.

Bekijk alle winnaars en eervolle vemeldingen op de de site van de Holcim Awards.

Reageer op dit artikel