nieuws

Een op drie woningen in bezit van corporatie

Geen categorie

Een op de drie woningen in Nederland is in het bezit van een woningcorporatie. In totaal bezitten de woningcorporaties 2,3 miljoen woningen in Nederland. Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een op drie woningen in bezit van corporatie

Van alle woningen in Nederland is 55 procent een koopwoning. Daarnaast is nog 12 procent in bezit van andere woningverhuurders. De corporatiewoningen zijn vooral te vinden in de grote steden en gemeenten met een sterk stedelijk karakter.

De Groningse gemeente Appingedam en het Gelderse Doesburg hebben met 41 procent het hoogste aandeel corporatiewoningen. In Rozendaal (Gelderland) en Margraten (Limburg) is het aandeel het laagst met 10 procent.

Corporatiewoningen zijn vaak geclusterd in een aantal buurten in de grote steden. Nederland telt volgens het CBS 10.000 buurten. In 275 daarvan is driekwart van de woningen eigendom van een woningcorporatie. In ruim 2000 buurten zijn helemaal geen corporatiewoningen.

Volgens een woordvoerder van het CBS is het aandeel woningen dat in het bezit is van woningcorporaties licht toegenomen, van 31,6 procent in 2009 naar 31,9 procent in 2010. Ook het totaal aantal huurwoningen nam toe, evenals de totale woningvoorraad. In 2009 telde Nederland 7.104.518 woningen, in 2010 7.172.436. Het CBS beschikt niet over vergelijkbare cijfers van de jaren voor 2009.

ANP

Reageer op dit artikel