nieuws

Architectonisch misverstand van MVRDV

Geen categorie

De Rotterdamse architecten van MVRDV zijn met stomheid geslagen. Wat bedoeld was als architectonisch hoogstandje – twee wolkenkrabbers verbonden door een ‘wolk’ – wordt nu gezien als een ‘terreurmonument’. ‘Dit is nooit de bedoeling geweest!’ aldus Jan Knikker in het AD/Rotterdams Dagblad.

Architectonisch misverstand van MVRDV

 

 

In Amerika zijn ze boos, heel boos, weten ze inmiddels. Het ontwerp van hun dubbele woontoren (300 en 260 meter) in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul wordt met afgrijzen ontvangen. De verwijzing naar 9/11 kan niets anders zijn dan een regelrechte provocatie, denken veel Amerikanen. ‘Maar we houden juist van Amerika! We helpen zelfs gratis mee aan de wederopbouw van New Orleans, samen met de stichting van Brad Pitt,’ zegt zegsman Jan Knikker.

Aan de gevolgen denkt hij liever niet. Alleen imagoschade kan het kantoor, waar zeventig architecten werken, al behoorlijk opbreken. ‘Het is onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. Dat is afwachten.’

MVRDV geldt, samen met OMA van Rem Koolhaas, als een van de meest vooraanstaande bureaus van Rotterdam en zelfs van Europa. Van de crisis hebben ze geen last. In binnen- en buitenland worden ze geroemd om hun buitenissige ontwerpen en gedurfde constructies.

Cloud 

‘Gepixelde wolk’

Maar deze week ging het mis. Voor buitenstaanders is het ontwerp van ‘The Cloud’, zoals het gebouw heet, welhaast onbegrijpelijk. Wat de architecten aanduiden als een ‘gepixelde wolk’ tussen de twee torens lijkt wel heel erg op de explosie na de crash van de vliegtuigen. Of anders op de enorme stofwolken tijdens het instorten van de torens.

Maar het team van vijftien architecten, dat drie maanden dag en nacht aan het ontwerp heeft gewerkt, zag het niet. Of althans, besefte niet hoe gevoelig de symboliek is. Ze waren druk bezig met de details van hun architectonisch hoogstandje. ‘Natuurlijk, de opmerking ‘9-11′ is wel eens gemaakt,’ zegt Knikker. ‘Maar het lijkt ook op sushi, of op Chinese eetstokjes. Het kan van alles uitbeelden,’ zegt hij. ‘Bijvoorbeeld: een gebouw van ons in Denemarken wordt nu in de volksmond de kerstboom genoemd. De kerstboom! Dat hadden we nooit bedacht.’

Weblog

Het duurde een tijdje voordat de ophef begon, zegt Knikker. ‘Heel vreemd. In Korea is het ontwerp woensdag gepresenteerd, het stond op de voorpagina van alle kranten. Niemand zei iets over ‘9/11′. Het is begonnen op een weblog in Engeland, en in Amerika barstte de bom.’

Ook opmerkelijk is dat het plan voor de nieuwe wijk ‘Dreamhub’ in Seoul, waar de torens in 2015 moeten verrijzen, is ontworpen door de befaamde architect Daniel Libeskind. Dezelfde architect die in New York, op ground zero, de nieuwe versie van het World Trade Centre bouwt. ‘Ook het team van Libeskind legde geen verband met de aanslagen…’ En dat terwijl het zo vredig begon. Het uitgangspunt was een wolk die om twee wolkenkrabbers drijft. Die schets leidde tot verschillende ontwerpen. Bijvoorbeeld twee torens met daaromheen een cirkel, dat wekte geen associaties op met de aanslagen.

Maar de Koreaanse opdrachtgever vond het nu zo bekritiseerde ontwerp juist prachtig, en praktisch. ‘Die verbindende wolk is ongeveer op 150 meter hoogte. Daar komen zwembaden, bioscopen, restaurants en tuintjes. Wie wil daar nu niet wonen?’

Reageer op dit artikel