nieuws

Agendatip: De Speelse Stad van Aldo van Eyck

Geen categorie

Wie in de Kerstvakantie nog eens herinneringen aan het buitenspelen van vroeger wil ophalen of om door te geven aan de volgende generatie, kan terecht in het Van Eesterenmuseum. Daar is tot en met 31 januari de tentoonstelling ‘De Speelse Stad van Aldo van Eyck’ te bezoeken. In de expositie wordt getoond hoe kinderen vroeger in Amsterdam buiten speelden en hoe ze dat nu doen.

Agendatip: De Speelse Stad van Aldo van Eyck

 

 

De tentoonstelling belicht een unieke periode in de geschiedenis van het buitenspelen in Amsterdam. Tussen 1947 en 1978 werden in opdracht van de gemeente meer dan 700 speelplaatsen aangelegd. De gemeente Amsterdam had, ondanks de roerige wederopbouw van de stad, het speelplaatsenbeleid hoog op de agenda staan. Het was uniek in de wereld dat de speelplaatsen niet individueel maar als een netwerk van speelruimte in de stad werden aangelegd. Ook was het bijzonder dat bewoners inspraak hadden bij de totstandkoming van de speelplaatsen.

Vrijwel alle speelplaatsen, zowel de ruimtelijke inrichting als de speeltoestellen, werden ontworpen door Aldo van Eyck (1918-1999). Van Eyck was groot voorstander van een ‘speelse’ stad, een plek waar alle mensen, dus ook kinderen zich thuis voelden.

In de jaren ’80 zijn veel speelplaatsen in de stad verwaarloosd, vervangen door bebouwing of gebruikt als parkeerterrein. Sinds de jaren ’90 zijn de speelmogelijkheden in de stad verbeterd, maar veilig buitenspelen in de stad is nog steeds niet vanzelfsprekend. Terwijl het bij de kinderen nog steeds favoriet is! In Amsterdam worden op dit moment veel natuurspeeltuinen en moestuinen aangelegd. Hiervoor wordt soms een stuk grond gebruikt dat langere tijd braak ligt. Net zoals dat bij speelplaatsen van Aldo van Eyck het geval was.

Naast de tentoonstelling wordt een maquette getoond van één van de meest geslaagde speelplaatsen in Amsterdam. Op een informatiezuil wordt duidelijk dat sommige hedendaagse speelplaatsjes nog sporen dragen van de originele ontwerpen van Aldo van Eyck waarvan op het buitenplein van het museum nog een paar toestellen zijn geplaatst.

 Van Eesterenmuseum
Burgemeester De Vlugtlaan 125
1063 BJ Amsterdam

Reageer op dit artikel