nieuws

Zwarte Parel winnaar Lensvelt de Architect interieurprijs 2011

Geen categorie

De Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 is uitgereikt aan Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor het ontwerp van De Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid. In de gezellig drukke en feestelijk ingerichte RDM Campus te Rotterdam namen Rolf Bruggink en Marnix van der Meer de LAi-prijs ter waarde van €12.000 in ontvangst.

Zwarte Parel winnaar Lensvelt de Architect interieurprijs 2011

 

 

De Zwarte Parel is een ‘kluswoning’ die is getransformeerd tot een bijzonder architectonisch schouwspel. Klushuizen zijn sterk verwaarloosde woningen die de gemeente Rotterdam voor een laag bedrag verkoopt aan mensen die het gebouw naar hun eigen hand kunnen zetten, met als doel meer draagkrachtige bewoners naar achterstandswijken te trekken.

Geslaagde symbiose

Eigenaar Rolf Bruggink van Studio Rolf.fr bracht samen met zijn voormalige partners van Zecc Architecten nieuw elan in een traditioneel pand en voegt daarmee iets toe aan de buurt. De jury is getroffen door de behandeling van de voorgevel en door de vormgeving van het interieur, dat met weinig geld knap is gemaakt. Ze beoordeelt het interieurontwerp als virtuoos, compleet en ruimtelijk knap. In een verrassende mix van interieur en exterieur, oud en nieuw, staan ruimtelijkheid en continuïteit van open functies centraal.

Omdat de opgave zeer goed is doordacht, optimistisch is, maar tegelijkertijd praktisch en leefbaar, ontvangen Studio Rolf.fr en Zecc Architecten de Lensvelt de Architect interieurprijs dit jaar. De Zwarte Parel weet de opgave van hergebruik een heel nieuw gevoel en elan te geven, is vernieuwend en legt de lat hoger in het vakgebied.

 Winnaars LAi_2011

Jury

De jury bestaat dit jaar uit Kees Rijnboutt (voorzitter, Rijnboutt bv), Diederik Fokkema (directeur Fokkema Partners), Eleonoor Jap Sam (directeur Jap Sam Books), David van Severen (directeur Office Kersten Geers David van Severen, Brussel) en Harm Tilman (secretaris van de jury, hoofdredacteur de Architect).

Nominaties

HAKA Recycle Office in Rotterdam door Doepel Strijkers Architects
Kantoor Tribal DDB in Amstelveen door i29 interior architects
Kunstcentrum Looiersgracht in Amsterdam door moriko kira architect
Kantoor Rabobank Nederland in Utrecht door en onder supervisie van Sander Architecten

Reageer op dit artikel