nieuws

Wie redt de Paper Dome?

Geen categorie

Als niemand hem overneemt, dan wordt de Paper Dome gesloopt. De overnamekosten zijn nihil, maar demontage, transport en herbouw komen voor rekening van de nieuwe eigenaar. Het bouwwerk dient voor 1 maart 2012 te zijn opgehaald.

Wie redt de Paper Dome?

 

 

 

Het enige door Shigeru Ban ontworpen bouwwerk in Nederland staat in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn, waar het in 2004 werd neergezet als tijdelijke culturele voorziening. Hij verkeert in goede staat, maar moet wijken voor het nieuwe Leidsche Rijn Centrum. Ondanks diverse pogingen is de gemeente Utrecht er tot nog toe niet in geslaagd een overnamepartner voor de Paper Dome te vinden.

Het bouwwerk

De plattegrond is cirkelvormig en heeft een diameter van 26 meter. De hoogte in het midden bedraagt 10 meter. Kenmerkend is de koepel waarvan de constructie bestaat uit ruim 700 kartonnen kokers en stalen verbindingselementen. Over de kartonnen constructie is een pvc-gecoat polyester membraan gespannen. De koepel rust op een stalen onderconstructie van randbalken en kolommen. Er zijn vijf entrees, elk bestaande uit twee taatsdeuren. De Paperdome is omgeven door een talud dat ter hoogte van de deuren wordt doorsneden door telkens twee stalen grondkeringen waartussen zich licht oplopende toegangspaden bevinden. Het gebouw is volledig demontabel inclusief de 25 prefab funderingsplaten.

Informatie

Meer informatie geeft ir.W.Klinkenbijl van Stut architecten in ‘s-Hertogenbosch, ‘local partner’ van Shigeru Ban bij de totstandkoming van de Paperdome.

T 073 6144127, email wk@stutarchitecten.nl

Reageer op dit artikel