nieuws

Tijd dringt voor Londense glasscherf

Geen categorie

In Londen wordt druk gewerkt aan The Shard of Glass, de wolkenkrabber aan de zuidoever van de Theems, een ontwerp van Renzo Piano. Niet iedereen is even gecharmeerd van de glazen toren. Onder de critici bevindt zich nu ook de nieuwe Lord Mayor, de baas van de City of Londen. In een artikel in de Volkskrant van vandaag wordt een interview aangehaald met The Times, waarin Lord Mayor David Wootton zegt de 425 miljoen pond (497 miljoen euro) kostende Shard geen uithangbord voor Londen te vinden.

Tijd dringt voor Londense glasscherf

Wootton vindt deze wolkenkrabber niet bij een tijd passen waarin de extravagante salarissen van bankiers en topondernemers steeds minder worden geaccepteerd. Daarnaast is Wootton van mening dat grote bouwprojecten vaak achter de feiten aanlopen. Toen Piano elf jaar geleden de eerste schetsen maakte voor de toren, zag de wereld er anders uit. De aanslagen van 9/11 waren nog niet gepleegd en in de Londense zakenwereld groeiden de bomen (lees wolkenkrabbers) tot aan de hemel.

Het gebouw moest behalve een paradepaardje van Londen ook het dak van Europa worden. Ook hier heeft de tijd en Moskou het project ingehaald. Wel is de Shard het hoogste gebouw van de Europese Unie. Maar dat zal waarschijnlijk niet lang duren, want in Parijs is al iets hogers gepland.

ShardHet silhouet van de Britse hoofdstad is de afgelopen jaren gaan lijken op een permanente architectuurtentoonstelling, met wolkenkrabbers zoals de Augurk, de Walkie-Talkie en de Kaasschaaf.(Foto april 2011)

Het 310 meter hoge ontwerp van Piano herbergt 87 verdiepingen met kantoren, een restaurant, een vijfsterrenhotel, appartementen en een observatorium. De bovenste vijf verdiepingen worden gebruikt om het gebouw te verwarmen.

Dat Lord Mayor niet alleen staat in zijn kritiek, blijkt uit het feit dat een half jaar voor de opening nog amper iets is verhuurd.

Bron: de Volkskrant

Reageer op dit artikel