nieuws

Nieuwe Waalbrug door Zwarts en Jansma

Geen categorie

Zwarts & Jansma Architecten ontwerpt in Nijmegen de verlengde Waalbrug. De verlenging van de bestaande monumentale brug uit 1936 is nodig als onderdeel van de dijkverlegging bij Lent. Het College heeft begin deze maand het ontwerp op hoofdlijnen vastgesteld.

Nieuwe Waalbrug door Zwarts en Jansma

 

De monumentale Waalbrug met zijn prominente bogenstructuur is een bekend icoon over de Waal. Zwarts en Jansma stelt in haar ontwerp deze monumentale hoofdbrug voorop. De bovenzijde van de nieuwe brug is daarom sober van karakter. Het bureau legt het accent op de onderzijde van de brug en de drie pijlers. Zo zet de bogenconstructie van de bestaande brug visueel door in de betonnen onderbouw van de verlenging. Als een hink-stapsprong loopt de golvende beweging, die hoog in de hoofdbrug wordt ingezet via het landhoofd en de onderkant van de verlenging, door naar de overkant.

Ook is er sprake van een omkering in het karakter van de brug. De bestaande Waalbrug werd in de jaren dertig gebouwd voor de uitbreiding van het verkeer. De nieuwe Waalbrug wordt gebouwd voor de uitbreiding van het water. Dat vraagt om een ontwerp dat verkeersgebruikers vrij zicht geeft op de weidsheid van het landschap.

De overgang tussen de oude en de nieuwe brug op het toekomstige eiland wordt gevormd door een stenen landhoofd. Dit landhoofd is een gebouw dat diverse activiteiten kan gaan huisvesten.

In 2016 dient de brug klaar te zijn samen met twee andere bruggen, de dijkverlegging, het graven van de nevengeul en de aanleg van het eiland.

Reageer op dit artikel