nieuws

Nieuwe gebruiker Bonnemahuis

Geen categorie

Modeontwerper Alexander van Slobbe gaat zich vestigen in het voormalige kantoor en woonhuis van architect Abe Bonnema in het Friese Hardegarijp. Het huis wordt geroemd als een van de opmerkelijkste voorbeelden van naoorlogse woningbouw en is deze zomer door de weduwe van Bonnema overgedragen aan de monumentenvereniging Hendrick de Keyser.

Nieuwe gebruiker Bonnemahuis

 

Het woonhuis van Bonnema dateert uit 1961-1963 en is volgens architectuurhistorici een belangrijke stap in de Nederlandse functionalistische traditie. Aan het begin van zijn loopbaan als architect bouwde Abe Bonnema (1926-2001) een eigen woonhuis met kantoor. Het was bedoeld als statement om zijn bedoelingen als architect concreet gestalte te geven. Zo kon hij grote glasvlakken realiseren en ‘een stalen kolom zonder eiken omtimmering vrij in de ruimte plaatsen’.

 

Het huis bestaat uit een staalconstructie van zeven portalen met een vaste kern van metselwerk voor de stabiliteit. Alle overige binnenwanden zijn verder verplaatsbaar. In de gevels is behalve staal en glas ook redwood gebruikt voor de dichte vlakken. De tuin is ontworpen door Mien Ruys, die ook aan andere projecten van Bonnema meewerkte. Bonnema ontwierp vele grootschalige kantoorgebouwen in Nederland, waaronder Nationale Nederlanden in Rotterdam en de Achmeatoren in Leeuwarden.

 

Banden met Friesland

Alexander van Slobbe heeft banden met Friesland door zijn samenwerkingen met Koninklijke Tichelaar Makkum en de eveneens in Friesland gevestigde ontwerper Claudy Jongstra. Van Slobbe is ontwerper van het vrouwenmodelabel Orson + Bodil en was dit jaar betrokken bij de opening van de Kunst Biënnale in Venetië.


Alexander van Slobbe 

Bron: de Volkskrant

 

Reageer op dit artikel