nieuws

Koolhaas’ eerste in Londen

Geen categorie

Vorige week presenteerde Rem Koolhaas zijn eerste gebouw in Engeland, het Britse hoofdkantoor van de Rothschildbank. Sinds, ruim twee eeuwen geleden, de komst van Rothschild naar Londen huist hier, in New Court, de Britse tak van deze bankiersdynastie. Het ontwerp van Koolhaas is de vierde versie van New Court. Het nabijgelegen Stephen Walbrookkerkje uit 1672 gebouwd door Christopher Wren staat hierdoor weer volop in de belangstelling.

Koolhaas’ eerste in Londen

Koolhaas wil het bankgebouw beter bij haar omgeving betrekken. New Court staat naast een leegstaand kantoorgebouw van Norman Foster. Aan de andere kant staat de Mansion House, de Palladiaanse ambtswoning van de ceremoniële burgemeester van de City. Koolhaas wilde geen ‘iconische’ wolkenkrabber. Volgens hem is de tijd van wolkenkrabbers voorbij.

Als ijkpunt bleef het kerkje over. Dat past volgens Koolhaas beter bij de discrete, behoudende Rothschilds, die in een televisiedocumentaire onlangs nog werden neergezet als toonbeeld van ‘goede’ bankiers. Koolhaas’ New Court is bedoeld als bouwkundig eerbetoon aan het kerktorentje. Dit eerbetoon wordt versterkt door een passage onder het nieuwe gebouw waardoor de duizenden dagelijkse forenzen die door St. Stwithin’s Lane lopen nu het kerkje zien, een klein broertje van de nabijgelegen St. Paul’s.

Het interieur vormt een samenspel tussen verleden, heden en toekomst met een luxueuze fitnesshal maar zonder statige smoking room, vol nostalgie-vrije referenties naar de geschiedenis van het familiebedrijf. Een deel van de begane grond herbergt het archief, op een van de ramen zijn de hoofden van de vijf oprichters van het imperium te ontwaren. Op de hogere etages hangen schilderijen van familieleden.

Voornaamste inspiratiebron voor Koolhaas blijkt Palazzo Vecchio in Florence te zijn. Halverwege de 16de eeuw bouwde de architect Giorgio Vasari in opdracht van Cosimo de’Medici een passage van het ‘oude paleis’ naar Palazzo Pitti, door het Uffizi en over Ponte Vecchio. De ‘uitkijktoren’ van New Court is een knipoog naar de toren op het paleis van de Florentijnse groothertog, wiens bankiersfamilie zo machtig was als de Rothschilds later zouden worden.

Bron: Volkskrant

Reageer op dit artikel