nieuws

Innovatieve tafelconcepten voor Mercure Cultuurprijs

Geen categorie

Mieke Cuppen, Ontwerpersduo DeJongeKalff en Sander Lucas zijn genomineerd voor de Mercure Cultuurprijs. In deze jaarlijks terugkerende ontwerpwedstrijd voor ambitieuze Nederlandse kunstenaars en ontwerpers zijn de deelnemers uitgedaagd een tafelconcept te ontwerpen, passend in een hotelomgeving; van servies tot tafellinnen, van kandelaars tot bestek.

Innovatieve tafelconcepten voor Mercure Cultuurprijs

 

De jury van de Mercure Cultuurprijs beoordeelde de ontwerpen op vijf criteria: vormgeving, materiaalgebruik, functionaliteit, vernieuwend concept en passend in een hotelomgeving. Ambigu, de inzending van Mieke Cuppen, is volgens de jury elegant en vormt door het gebruik van mooie kleuren een prachtig geheel. “Het ontwerp straalt rust uit en past goed in een hotelomgeving.”
Mieke Cuppen is in het dagelijks leven fooddesigner en houdt zich bezig met creatieve eetconcepten. In 2008 studeerde zij af aan de Design Academy Eindhoven, in de richting Man and Well Being.

Niets hetzelfde

De inzending van DeJongeKalff is een ‘wit rubberen tafelkleed en tafelvlekken’. De jury vindt dit vernieuwend en sterk vormgegeven: in het tafelkleed zijn veel verschillende vormen gedrukt en geen bord op tafel is hetzelfde. Ontwerpersduo DeJongeKalff bestaat uit Jennifer de Jonge en Roos Kalff. Samen volgden zij de opleiding Architectonisch Ontwerp aan de Gerrit Rietveld Academie, waar zij in 2009 afstudeerden. Jennifer raakte tijdens haar vervolgstudie Toegepaste Kunst aan het Sandberg Instituut gefascineerd door eten, en in het bijzonder door wat er na het diner overblijft op tafel.

Tafelkleed vol illusies

Sander Lucas rondde in 2002 zijn studie Man and Leisure aan de Design Academy Eindhoven af. “Zijn ontwerp Grandiose Dinner laat de hotelgast beleven dat niets normaal is, zo blijkt het tafelkleed er van dichtbij heel anders uit te zien dan van veraf”, aldus de jury. “Sanders’ ontwerp is eenvoudig, maar uiterst origineel.”

 
De inzending Grandiose Dinner van Sander Lucas.

In productie

Voor de genomineerden is de volgende stap het uitwerken van hun ontwerp tot een prototype. Mercure Hotels stelt hiervoor per ontwerp een budget beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat het winnende concept in zijn geheel of gedeeltelijk in productie en vervolgens in alle Nederlandse Mercure-hotels in gebruik genomen kan worden, krijgen de ontwerpers enkele aandachtspunten van de jury mee.

Juryleden

De winnaar wordt op 29 november bekendgemaakt door Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en door een jury. Dit jaar wordt de jury voorgezeten door Caro van Eekelen, managing director Accor Hotels Nederland. De andere juryleden zijn Ron Blaauw, eigenaar en chef-kok Michelin sterrenrestaurant Ron Blaauw Amsterdam; Renny Ramakers, design criticus en medeoprichter en directeur Droog; Ranti Tjan, directeur Europees Keramisch Werk Centrum ’s-Hertogenbosch; Kees van Twist, directeur Groninger Museum; Gerrit Uittenbogaard, coördinator textiel- en modevormgeving Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag, ontwerper bij modelabel G+N en oprichter van het jeanslabel Gluejeans en Hebe Verstappen, creatief leider Audax Textielmuseum Tilburg.

Reageer op dit artikel