nieuws

Housing with a Mission

Geen categorie

Het NAi verzorgt met de tentoonstelling ‘Housing with a Mission’ de Nederlandse inzending op de Shenzhen Architectuur Biënnale 2011. De tentoonstelling toont ontwerpoplossingen, tot stand gekomen in een samenwerkingsproject tussen Nederlandse en Chinese architecten, voor betaalbare woningbouw in China. De ontwerpen worden komend jaar in Beijing gerealiseerd door de Chinese projectontwikkelaar VANKE, partner van het NAi.

Housing with a Mission

Voor ‘Housing with a Mission’ selecteerde het NAi voor dit project tien architectenbureaus, vijf uit Nederland en vijf uit China.

Uit Nederland:
NL Architects
A
rons en Gelauff architecten
NEXT architects
KCAP
BARCODE Architects

Uit China:
Urbanus
Standard architecten
NODE
O-Office
CAFA University

De woningbouw is bedoeld voor een groep die in China vaak over het hoofd wordt gezien: afgestudeerden met een laag inkomen, ook wel ‘ant tribe’ genoemd. Deze starters wonen vaak in slechte omstandigheden. Het is van belang dat deze groep niet wegtrekt uit Beijing, goede huisvesting voor deze groep is daarom nu een prioriteit voor de Chinese overheid. Voor projectontwikkelaars en architecten liggen hier kansen.

Innovatie agenda

‘Housing with a Mission’ komt voort uit de innovatie-agenda van het NAi ‘Architectuur als Noodzaak’, waarmee architecten, stedenbouwkundigen en andere ontwerpers worden opgeroepen bij te dragen aan een meer duurzame samenleving.

De architectuurbiënnale in Shenzhen is van 8 december 2011 tot 10 februari 2012 te zien in de hoofdpaviljoens van het OCAT terrein in Shenzhen. Curator van de tentoonstelling is Ole Bouman in samenwerking met co-curator Jorn Konijn. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van OCW, DutchDFA, het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Consulaat Guangzhou) en VANKE.

Reageer op dit artikel